reportageflitser kopen

6 juli 2022

De ingebouwde flitser van je camera kan, in vergelijking met een reportageflitser, minder ver flitsen. Ook is de flitskop niet kantelbaar om indirect, bijvoorbeeld tegen het plafond, te flitsen.

Wat de verdere kenmerken zijn van een reportageflitser en waarop je bij aankoop moet letten, vertel ik je in dit artikel.
Het eerste waar je moet op letten is dat er op je camera een flitsschoen moet zitten om er een externe flitser op aan te sluiten.

Merk
Ieder cameramerk heeft zijn eigen flitsers. Daarnaast zijn er diverse niet merkgebonden flitsers. Je hebt een flitser nodig die aansluit op jouw cameramerk. Koop je een flitser van een ander (universeel) merk overtuig je ervan dat alle opties werken als je hem op jouw camera aansluit. Of de flitser met jouw camera compatibel is, kun je terugvinden bij de technische specificaties van de flitsfabrikant.

Lichtmeting
De flitser moet in ieder geval een digitale TTL lichtmeetfunctie hebben. Dit wordt aangegeven met D-TTL of E-TTL. De letters TTL staan voor Through the lens. Via (E/D)-TTL communiceert hij met de lichtmeter in je camera en krijg je goed belichte flitsfoto's.

Kantelfunctie
Een van de voordelen van een reportageflitser, is dat je hem kunt kantelen en soms zelfs draaien. Zo valt het licht ook indirect (bijvoorbeeld via een wit plafond) op je onderwerp. Kies dus bij voorkeur voor een flitser met een kantelbare kop

Oplaadtijd/herlaadtijd
Dit is de tijd die de flitser nodig heeft om na een flits opnieuw op te laden voordat hij weer kan flitsen. De herlaadtijd wordt aangegeven in seconden die het duurt als de flitser op het volledige vermogen geflitst heeft. Ook gaat het opladen langer duren naar mate je batterijen leger raken.

'Reportageflitser kopen' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Zoomfunctie
Werk je met zoomobjectieven dan heb je een flitser nodig die meezoomt met je objectief. Je flitser past dan de hoek van het flitslicht automatisch aan als je in- of uitzoomt.

Richtgetal
Via het richtgetal wordt de kracht van een flitser aangegeven. Dit geeft de afstand in meters aan waarop het onderwerp zich kan bevinden bij diafragma 1 en bij ISO 100. Hoe hoger het richtgetal, hoe krachtiger de flitser. Een flitser met richtgetal 43 kan een object verlichten tot op een afstand van 43 meter bij een diafragma 1 en ISO 100. Bij een grotere diafragmaopening moet per stap de afstand delen door 1,4.
  -   ISO 100, Diafragma f/1.0 = 43 meter
  -   ISO 100, Diafragma f/1.4 = 30,7 meter
  -   ISO 100, Diafragma f/2.0 = 21,9 meter
  -   ISO 100, Diafragma f/2.8 = 15,7 meter
  -   ISO 100, Diafragma f/4.0 = 11,2 meter

Door het gebruik van hogere ISO waardes vergroot je de afstand door telkens te vermenigvuldigd met 1.4. Dus:
  -   ISO 100, Diafragma f/4.0 = 11,2 meter
  -   ISO 200, Diafragma f/4.0 = 15,7 meter
  -   ISO 400, Diafragma f/4.0 = 21,9 meter
  -   ISO 800, Diafragma f/4.0 = 30,7 meter
  -   ISO 1600, Diafragma f/4.0 = 43 meter

In een volgend artikel heb ik het over het werken met een reportageflitser.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'.  Meer lezen over Hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht