megapixels

8 juni 2022

Bij het vergelijken van digitale fotocamera's start men vaak vanuit het aantal pixels. Is dat inderdaad het belangrijkste voor de bepaling van de kwaliteit van de camera?

'Megapixels' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Wat zijn megapixels?

In plaats van een filmrolletje in de tijd van de analoge camera heeft een digitale camera een sensor. Dit is een klein plat vlakje waarop een beperkt aantal lichtpuntjes of pixels kunnen vastgelegd worden. Een miljoen van die pixels is 1 Megapixel (MP). Meer MP betekent in theorie dat een beeld meer detail, wat wil zeggen meer scherpte, bevat.

Meer scherpte

Echter die scherpte is van meer factoren afhankelijk. De lichtgevoeligheid van de sensor, de snelheid van de processor en zeker de kwaliteit van de lens hebben hierin ook een belangrijke rol. Daarnaast moeten we natuurlijk ook rekening houden met belichting, scherpstelling en trilling.

De sensor zelf

De huidige camera's hebben meestal een CMOS sensor (vroeger meer CCD). De reden hiervoor is dat een camera compact en niet te zwaar moet zijn. Bij een sensor met 16 MP in vergelijking met diezelfde sensor met 8 MP zal een afzonderlijke pixel dus half zo groot zijn en dus maar half zoveel licht opvangen. Zo is het mogelijk dat een 8 MP beeld mooier oogt dan een 16 MP beeld.

RAW

Ook hier heb je een reden om altijd in RAW te fotograferen. Doe je dat niet dan zal er op je beeld, bij het omzetten naar JPEG, compressie worden toegepast. Een camera met meer MP betekent automatisch meer compressie. Als voorbeeld: bij een compressie naar 5 MP zal je bij een beeld van 16 MP meer informatie moeten weggooien dan bij een beeld van 8 MP.
Dus pas je compressie beter toe als laatste toe. Op je computer, na de beeldbewerking, en niet in je fotocamera.

Hoeveel pixels zijn nodig?

   -  Bij videografie in Full HD gebruik je een resolutie van 1920 pixels bij 1080 pixels. Dus 2.073.600 pixels, ruim 2 Megapixels.
   -  Bekijk je een foto op een beeldscherm dan is het aantal pixels afhankelijk van de ingestelde beeldschermresolutie (PPI pixels per inch). De laptop waar ik nu op werk heeft een beeldschermresolutie 1920 x 1080 pixels. Een foto van 2 MP wordt zo schermvullend weergegeven.
   -  Digitale bioscopen gebruiken meestal 4K projectors met een resolutie van 4096 x 2160 wat neerkomt op 8.8 MP.
   -  Bij een fotoafdruk (op papier of een ander materiaal) zijn de verhoudingen anders omdat er dan gebruik wordt gemaakt van DPI (dots per inch). Een standaard foto van 10 x 15 cm op 300 DPI (100% kwaliteit wat het menselijk oog betreft) heeft 1181 x 1772 pixels nodig, dat is ongeveer 2 MP. Voor een A4 heb je meer pixels nodig, ongeveer 8 MP. Neem daarnaast in overweging dat je een groter formaat foto vanaf een verdere afstand bekijkt en zo onscherpte wegvalt en er minder DPI nodig zal zijn. Zo haal je met een 16 MP camera een afdruk van 180 bij 120 cm aan een aanvaardbare kwaliteit,

Meer megapixels nuttig?

Er zijn wel degelijk een aantal voordelen aan meer megapixels. In geval de compositie van je foto niet optimaal is of je niet dicht genoeg bij je onderwerp kunt komen. Je hebt dan de mogelijkheid om het beeld bij te snijden en toch nog voldoende pixels over te houden.

Meer Megapixels belangrijk?

Het korte antwoord is: nee, meer Megapixels is niet belangrijk.. Kies bij de keuze voor een digitale camera eerder voor een groter formaat van de sensor, de ISO waardes die je kunt bereiken en een beter objectief. Ook een camera met de mogelijkheid in RAW te fotograferen heeft de voorkeur.

Relevante artikelen in relatie tot dit zijn:
   -  Afdrukken en pixels
   -  Fotograferen in RAW


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht