landschap en compositie

9 juni 2021

Twee fotografen, beiden in het bezit van dezelfde apparatuur, bezoeken hetzelfde landschap, maar de ene is in staat om meer aansprekende foto's te maken dan de andere. Hoe komt dat?
Volgens mij draait het helemaal om compositie. Niet bekend met compositie in de fotografie? Lees dan eens mijn artikel over de algemene compositieregels. Naast de algemene compositieregels zijn er bij landschapsfotografie twee belangrijke elementen: eenvoud en visueel gewicht.

-1- Eenvoud

Met een goede foto, dus ook een goede landschapsfoto, vertelt de fotograaf zijn verhaal en niets meer. Alle elementen op de foto dragen bij aan het verhaal. Het is een samenhangend geheel waarbij storende elementen worden uitgebannen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Denk na over je verhaal.
   -  Wat is je boodschap aan de kijker?
   -  Wil je emotie overbrengen? Degene die je foto aanschouwt, moet diezelfde emotie kunnen ervaren.
   -  De grootsheid van een berg? Zorg er dan voor dat die boom op de voorgrond niet groter in beeld komt dan de berg. Dat kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een langere brandpuntsafstand en/of een stapje achteruit te gaan.
   -  De leegte van het landschap? Overweeg dan bijvoorbeeld een panorama.
   -  De nietigheid van de mens vergeleken met de natuur? Plaats dan mensen in de achtergrond en zeker niet op de voorgrond.

Welke elementen in het landschap ga je daarvoor gebruiken en welke elementen dragen niet bij tot het verhaal en kun je dus weglaten in je foto? Gooi natuurlijk niet alles weg dat maakt niet eenvoud maar saai. Probeer meerdere standpunten uit, zodat wat je in beeld wil ook te zien is en het andere niet.

Samenvattend: Laat het landschap op je inwerken en maak de eerste foto in je hoofd. Ga daarna aan de slag en ga steeds verfijnen. Wees vooral niet te snel tevreden. Dat is de beste manier om tot een sterke foto te komen.

-2- Visueel gewicht

Eenvoud bij straatfotografie op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Iemand bekijkt je landschapsfoto en wat is het eerste dat hem of haar opvalt? Ziet hij in eerste instantie die ondergaande zon of een interessante voorgrond of een berg in de verte. Dat hangt natuurlijk af van je foto en juist daar gaat het om.
Het onderwerp dat als eerste wordt opgemerkt, heeft het hoogste visuele gewicht.

Visueel gewicht bij straatfotografie op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Wat trekt als eerste de aandacht bij bovenstaand beeld? Waarschijnlijk de zon en daarna de grotere meeuw in de lucht. Daarna ziet men pas de meeuwen over het water.
Niemand kijkt eerst naar de linkerbenedenhoek omdat deze donker en leeg is. Tot op het moment dat ik het noemde, was er helemaal geen reden om daar te kijken. Dit deel van het beeld heeft immers zo goed als geen visueel gewicht.

De elementen die de aandacht trekken op een foto doen dat ook in het echte leven: hoog contrast, levendige kleuren, heldere objecten, mensen, dieren, ogen, enzovoort. Visueel gewicht is in je foto is van noodzakelijk belang. Daarmee bepaald je de weg die mensen door je afbeeldingen afleggen. De kennis hiervan kun je in je voordeel gebruiken. Ook goochelaars en toneelspelers maken gebruik van visueel gewicht. Door dramatisch zwaaien met hun handen leiden ze de aandacht van iets anders af.

Om bij landschapsfotografie een bepaald element meer of juist minder te benadrukken, bestaan er meerdere mogelijkheden. Je zou kunnen wachten tot het licht zich verplaatst. Je kunt ook je compositie aanpassen.
Ook bij de nabewerking kun je er nog voor kiezen welke elementen je wilt benadrukken of niet. De kust bestaat er in je kijker te laten letten op de goede elementen van je foto en het belang van wat afbreuk doet aan je verhaal te minimaliseren.

Visueel gewicht geldt als basis voor andere elementen van compositie: balans, structuur, positieve en negatieve ruimte en nog veel meer. Leer het en maak gebruik van die kennis om de kijker niet doelloos door je foto te laten dwalen.

-3- Besluit

Compositie is het meest persoonlijke en zeker het belangrijkste onderdeel van landschapsfotografie. Een goede compositie maakt je beeld sterk en begint met een algemene kennis van de compositieregels. Voeg daar dan eenvoud en visueel gewicht aan toe. Een beste foto maak je niet per ongeluk, maar is een product de compositie toegepast op je creativiteit.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 1 december 2021 plaatst Peter007 de volgende reactie:
Een nuttig artikel, dank daarvoor.

Op 19 december 2021 plaatst Patrick de volgende reactie:
Mooi uitgelegd Didier.
Didier de Borle op 6
@Peter007 en @Patrick Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht