uilen fotograferen

19 december 2024

De uil is een tot ieders verbeelding sprekende vogel. Dat waarschijnlijk door de hen toegekende wijsheid. Ook is de uil door zijn opvallende ogen welke recht in de camera kijken een fotogeniek model.

In de lage landen komen zes meerdere uilensoorten zoals onder andere: de kerkuil, de steenuil, de bosuil, de velduil, de ransuil en de oehoe. De grootte tussen de kleinste en de grootste soort is enorm: de steenuil is met 20 tot 25 centimeter de kleinste terwijl de oehoe, met zijn gewicht tot 3,5 kilo, tot 75 centimeter en vleugelspanwijdte van twee meter als een reus overkomt.

De kerkuil

Deze uil komt vooral voor in de omgeving van de mens en veelal in het boerenland. Hij broedt in boerenschuren en kerktorens en komt pas als het donker wordt te voorschijn. Hij jaagt voornamelijk op muizen. Het verenkleed van de kerkuil gaat van helder wit tot meer bruinachtig wit. Kenmerkend is ook het hartvormig gezicht.

De steenuil

De steenuil heeft het formaat van een merel en komt vooral in kleinschalig agrarisch cultuurlandschap voor. Het dier zoekt menselijk omgeving op en broedt op boerenerven. In tegenstelling tot andere uilen is hij ook overdag actief.

De bosuil

Deze leeft in bossen en parken en is ’s nachts actief. Daardoor is hij overdag zelden waar te nemen.

De ransuil

In september komt de ransuil naar hier om te overwinteren. Ze zoeken elkaar op om gezamenlijk in één boom te rusten. In zo'n boom treft je wel tientallen uilen aan. Ze slapen een groot deel van de dag, maar zijn in de vroege ochtend en tegen de avond actiever.

De velduil

Velduilen fotografeer je het beste in de winterperiode. De vogel is dan overdag actief. Vaak worden dan in polders een aantal exemplaren bij elkaar aangetroffen. Een bekende polder voor velduilenfotografie is de Uitkerkse Polder in België, bijna ieder jaar heb je hier grote kans op velduilen.

De oehoe

Deze vogel leek in de jaren 60 uitgestorven, maar is nu ook in België als broedvogel teruggekeerd en de populatie breidt zich uit. Oehoe's zijn moeilijk te fotograferen. Soms ontsnappen exemplaren van particulieren of valkeniers en vormen ze weleens koppels met wilde vogels. Zit er zo’n vogel in de buurt, dan is het natuurlijk een buitenkansje.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie".  Meer lezen over Soorten van Fotografie

of

Terug naar het artikelen-overzicht