back button focus (bbf)

17 oktober 2024

Als beginnende fotograaf, en dat geldt ook voor vele meer gevorderde, heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord van de Back Button Focus. Soms heeft men het over Back Button autoFocus, maar laten we afspreken om het in de loop van dit artikel te hebben over de BBF.
Wat is de BBF?
Waarom zou je de BBF gebruiken?
Wat is het nadeel van de BBF?

Nadeel van de BBF

Het nadeel, dan hebben we dat toch al achter de rug, van de BBF is dat het wat tijd vergt om er mee te leren werken. Het kost je 'leergeld', waarmee ik bedoel dat je in het begin wel met wat foute scherpstellingen zal thuiskomen. Het heeft ook mij een aantal ergernissen opgeleverd.
Daarom zou ik het gebruik van de BBF niet aanraden aan beginnende fotografen. Het is immers een extra dat aan de leercurve wordt toegevoegd. Heb je eenmaal de basis goed onder de knie, dan is het gebruik van de BBF de moeite waard.

Wat is de BBF

Normaal gesproken druk je eerst de ontspanknop half in om je camera scherp te laten stellen en druk je verder in, dan wordt de foto gemaakt. Dus de ontspanknop stelt scherp, regelt de juiste belichting en neemt de foto.
De BBF is een knop aan de achterzijde van je camera, welke je zo kan instellen dat die het scherpstellen overneemt van de ontspanknop. Voor de ontspanknop gebruik je je wijsvinger en voor de BBF je duim (van je rechterhand).
Om de BBF te gebruiken, moet je deze eerst instellen. Dat gaat meestal via het menu van de camera. Hoe je dat doet? Raadpleeg de daarvoor de handleiding of ga even Googelen.

Waarom de BBF gebruiken

1. Continuous AF en Single AF
Via de BBF kun je snel wisselen tussen verschillende scherpstelmodus. - Stelt je camera standaard in op ‘Continuous AF’.
- Druk je de BBF langer in stel je continu scherp en volgt de camera het bewegende onderwerp wat je wilt fotograferen.
- Druk je de BBF kort in, dan stel je eenmalig scherp, zoals bij stilstaande onderwerpen.
Het voordeel is dat je veel minder hoeft weg te kijken van je zoeker.

2. De focus ligt vast
Door het gebruik van de BBF hoef je niet steeds opnieuw scherp te stellen. Gebruik je de ontspanknop om scherp te stellen, moet je opnieuw scherpstellen zodra je iets verandert aan je camera-instellingen.
Handig als je je beeld wilt herkaderen na het scherpstellen.
- Stel scherp op een punt.
- Kadert je beeld volgens je compositie.
- Maak je de foto.
Maak je daarna nog een foto met iets andere instellingen? Druk je gewoon de sluiterknop want scherpstellen niet meer nodig.

3. Voorkom focusfouten
Als een object op de voorgrond (onverwachts) beweegt, dan zal de autofocus opnieuw focussen om weer scherp beeld te geven.
Als bijvoorbeeld sportfotograaf heb je vaak te maken met snelle en onverwachte bewegingen, dan hoef je alleen maar de BBF los te laten om terug te gaan naar het oorspronkelijke onderwerp waarop hebt scherp gesteld.

4. Autofocus of handmatige focus
Lenzen staan meestal ingesteld om automatisch scherp te stellen.
Stel je liever handmatig scherp? Dan hoef je alleen maar de BBF los te laten en stopt de autofocus. Staat je camera niet ingesteld op de BBF, dan is dit niet mogelijk. De sluiterknop activeert dan de autofocus.

5. Handig voor iedereen
- Voor sport-, actie- of natuurfotografen is de BBF een handige tool. Ze kunnen snel reageren wanneer hun onderwerp beweegt.
- De BBF heeft ook zijn voordelen bij studio- en portretfotografie. Heb je de scherpte bepaald, hoef je niet steeds opnieuw te focussen, immers heb je voldoende scherptediepte, dan blijft je onderwerp scherp. Let wel, pas je het diafragma aan, verandert ook de scherptediepte in je beeld.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

vier  reacties

Op 17-10-2024 schreef Christian Ellebaut

Interessant artikel. Ik heb dit nooit gebruikt maar ik ga dit wel eens uittesten.
Antwoord van Didier de Borle
Dank voor je reactie. Moet je zeker doen. Het is even wennen, maar ik zou nu niet meer anders.
Op 17-10-2024 schreef Pascale
Een van de handigste knopjes op je toestel

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie. Dat is zeker zo.

 Op 18-10-2024 schreef Elisa Ster

Interessant ga het eens onderzoeken thx

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie. Zeker doen.

Op 18-10-2024 schreef Magda Talboom

Gebruik dit al jaren, zalig!

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie.

 plaats een reactie

Dit artikel maakt deel uit van de subgroep "Hardware".  Meer lezen over hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht