lensvattigen

29 augustus 2024

Niet zo'n sexy onderwerp, maar wel belangrijk voor wie met een camera met verwisselbare lenzen (objectieven) aan de slag gaat.

Een lensvatting

Het is de de opening in je camera waar je een lens (objectief) in bevestigd. Soms wordt de Engelse term 'lens mount' wel gebruikt. In de tijd van de analoge fotografie werden objectieven door een schroefdraadverbinding op de body geplaatst.

De bajonetvatting

Echter sinds het digitale tijdperk en daarmee de intrede van onder andere automatische belichting en autofocus is er nood aan meer dan een mechanische koppeling. Het objectief dient te communiceren met de body en dit via contactpunten in de lensvatting en op het objectief. Om dit vlekkeloos te laten verlopen is de bajonetvatting ontwikkeld.
Via de bajonetvatting wordt communicatie tussen body en objectief verzekerd. Ook is er het voordeel dat er makkelijk en snel van objectief gewisseld kan worden.

Flange focal distance

Camerafabrikanten hebben eigen lensvattingen, diverse afmetingen, meerdere contactpunten en draairichting om een objectief te bevestigen of te verwijderen.
Het grote verschil tussen verschillende vattingen is echter de 'flange focal distance' (FFD). Dat is de afstand tussen de vatting op het objectief en de sensor in de camerabody. De FFD is bij een spiegelloze camera, door het ontbreken van de spiegel, veel korter dan bij een spiegelreflex.
Je kan dus niet zomaar een objectief op een camera plaatsen:
- Elke fabrikant heeft zijn eigen lensvattingen.
- Sterker nog bij eenzelfde fabrikant tref je meerdere soorten lensvattingen aan.
- Daarnaast zijn er specifieke lensfabrikanten, zoals Sigma, Tamron, Tokina en Carl Zeiss, die lenzen aanbieden voor verschillende camera merken.

Handig overzicht

Hierna een overzichtje van de meest voorkomende lensvattingen. Bemerk het verschil in FFD tussen DSLR (met spiegel) en systeemcamera's (zonder spiegel).

Let ook op de term 'Full-frame' en 'APS-C' en nog anders. Daarover vertel ik je in mijn volgend artikel meer.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

één reactie

Véronique Coens schrijft op 29-08-2024 14:03

Interessant bericht. Heb nog een extra lens nodig. Wat ik merk is dat er bij veel RF lenzen voor mijn toestel er meestal een * staat wanneer ik een lens wil aankopen. Ik heb namelijk een Canon R7. Er is bijna altijd iets wat net anders is. Ik zie het meestal bij mijn type toestel. Bedankt voor de info !
Mvg,
Coens Véronique

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie. Blij dat dit je kan helpen bij de keuze van een nieuw objectief.

plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'.  Meer lezen over Hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht