Een krasje op de lens
28 maart 2024
Een nieuw objectief kan een flinke hap uit je budget betekenen. Daarom kan jet nuttig zijn eens rond te kijken op de tweedehands markt. Daar zijn soms mooie koopjes te doen. Zoals het objectief dat je er graag bij zou hebben. En ja, spotgoedkoop MAAR er zit een krasje op de lens!
Wat nu? Betekent niet kopen van je objectief of toch wel? Veel mensen zullen inderdaad niet kopen, maar kun je met een kras op de lens nog een goede foto maken?
Van een beschadigde lens zou je problemen verwachten met de scherpte en het contrast. Ook kan wanneer het licht op een kras het objectief binnenkomt, verandert de richting van het licht, wat op zich ook minder contrast zou opleveren. Testresultaten vertellen ons nochtans dat het nog best kan meevallen, Het effect is nauwelijks waarneembaar.
Zoals wanneer je door een raam kijkt, vallen krassen en vuil meestal niet op. Dat komt omdat je focus niet op de kras of vuil ligt. Pas als je je focus verlegt en ook de lichtomstandigheden meewerken, valt de staat van het raam op. Zo is het ook met een lens. Kijk je door de lens dan valt een (kleine) beschadiging niet op. Kijk je naar de lens dan zie je krassen of vuil als die er zijn.
Impact op de fotokwaliteit
Een klein diafragma (groot f/getal) zal een kras of vuil eerder zichtbaar maken dan bij een groter diafragma. Dat komt zo omdat je bij een klein diafragma meer scherptediepte krijgt en er bij een groot diafragma een groter deel van het beeld minder scherp is. De kras of vuil zal dus bij een groter diafragma makkelijker opgaan in de onscherpte. Vanaf ongeveer f/11 zal de kras eerder te zien zijn.
Daarom: probeer de lens uit en bekijk de resultaten op een computerscherm. Vaak is het objectief nog prima bruikbaar en kan je er nog lang plezier van hebben.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
plaats een reactie
één reactie
Reactie van Klaas Doting op 28 maart 2024
Ik weet dat het idd weinig impact heeft. Toch is het voor mij een no-go als het glas beschadigd is. Waarom? Omdat wanneer je het ooit weer wilt verkopen je er vaak lastig vanaf komt.
Antwoord van Didier de Borle
Dank voor je reactie. Mijn redenering is dat je bij aankoop ook niet zoveel uitgeeft en wanneer je het daarna nog wilt verkopen het dan toch al derdehands is.
Dit artikel maakt deel uit van de subgroep "Hardware". Meer lezen over hardware
of
Terug naar het artikelen-overzicht
.