je foto delen op een openbaar netwerk

29 februari 2024

Welke foto's ga jij delen op internet of sociale media?

Zo ongeveer iedereen heeft wel iets met sociale media / internet.
- Sinds 35 jaar had ik meerdere en heb ik nu nog steeds één website.
- Tien jaar geleden startte ik met Instagram.
- Sinds 28 april 2023 maak ik ook gebruik van facebook.

Het groeit als kool.

Ik wil het hier verder hebben over foto's delen op mijn facebookgroep "Fotografie aan de Belgische kust". Na minder dan een jaar, vandaag exact 10 maanden, heb ik 1.100 volgers op mijn persoonlijke pagina en 4.000 leden op mijn facebookgroep. Op die facebookgroep worden foto's gedeeld. De foto's welke daar gedeeld worden dienen aan een aantal groepsregels te voldoen. Deze zijn:
- in relatie staan tot de Belgische kust
- in één van de kustgemeenten zijn gemaakt
- niet ouder zijn dan 360 dagen
- per dag één foto, dus niet een reeks van foto's of een collage of een filmpje.
Er worden dus tot nu geen 'kwaliteitseisen' gesteld aan de foto die in de groep geplaatst wordt.

Mislukte foto

Als gevolg van voorgaande commentaar op een geplaatste foto stel ik mij nu vragen als 'welke foto ga je delen?' en 'zijn kwaliteitseisen nodig?'.

Door het invoeren van de groepsregels had ik voor ogen dat men een keuze zou maken welke foto te plaatsen. Enerzijds slechts één foto per dag en anderzijds moet die aan een aantal voorwaarden voldoen. Ik zie meerdere prachtige beelden verschijnen, maar toch zijn er ook foto's bij die ik de wereld niet zou tonen.  Dus of men altijd nadenkt vóór het plaatsen van een ik nog maar de vraag. Zie de commentaar hierna.

Kwaliteitseisen

Kwaliteitseisen invoeren zou betekenen dat ik, naast het afwijzen van foto's welke niet aan de groepsregels voldoen, ook zou gaan aanvaarden of weigeren op basis van kwaliteit. Ik ben vele jaren geleden zelf begonnen met mijn hobby fotografie en het is van de minder en niet geslaagde foto's dat ik het meeste heb geleerd. Dus minder geslaagde foto's afwijzen zou betekenen dat ik anderen de gelegenheid ontneem om zich te verbeteren. Daarom ga ik vanaf morgen foto's welke voldoen aan de groepsregels blijven plaatsen, maar dan met een beoordeling.

Met een beoordeling

Een beoordeling is natuurlijk altijd een persoonlijk iets. Wat de ene persoon mooi vindt, hoeft daarom nog niet bij een ander in de smaak te vallen. Daarom hierna een verduidelijking van wat en hoe ik wil beoordelen.

1. Bij een kustfoto -en daarover gaat het hier- verwacht ik, op de uitzonderingen na, een horizon en deze moet recht zijn.

* Een schuine horizon -1 punt
* Geen horizon 0 punten (en ook geen onzichtbare)
* Een rechte horizon 1 punt

2. Een foto maken is meer dan op een knopje drukken. Ben ik ergens waar ik iets wil fotograferen, dan ga ik in eerste instantie de nog niet gemaakte foto visualiseren.
- Wat wil ik hoe in beeld en wat wil ik niet of minder in beeld. Denk daarbij ook aan brandpuntsafstand, focuspunt en compositie.
- Ga ik, afhankelijk van het onderwerp, voor een staand of liggend beeld?
- De beeldverhouding van mijn camera is 3:2 (2:3). Ga ik voor die standaard beeldverhouding of denk ik beter af te zijn met 4:3 (3:4) of 1:1. Soms wil ik een panorama, ga ik dan later bijsnijden of maak meerdere foto's welke ik later ga samenvoegen.
- Ik fotografeer dus één bepaald onderwerp of tafereel maar kom vaker met 10 dan met 3 en nooit met slechts 1 foto thuis. Dus ik maak van hetzelfde meerdere foto's vanuit verschillende richtingen en standpunten.
- Thuis ga ik altijd nabewerken, dat moet omdat ik in RAW fotografeer. Daarbij ga ik wel eens bijsnijden, maar ik streef altijd naar een foto in een standaard beeldverhouding. Standaard beeldverhoudingen zijn (breedte : hoogte) 1:1  1:2  1:3  2:1  2:3  3:1  3:2  3:4  4:3  9:16  16:9
Beeldverhouding

* Geen standaard beeldverhouding 0 punten
* Standaard beeldverhouding 1 punt

Compositie

* Foute compositie 0 punten
* Goed toegepaste compositie of duidelijk afgeweken 1 punt

- Goed toegepaste compositie of duidelijk afgeweken bij de juiste beeldverhouding 2 punten

Beeldvulling

* Onduidelijk onderwerp (waar kijk ik naar?) 0 punten
* Duidelijk-onderwerp 1 punt

3. Fotografie wordt meer en meer erkend als kunstvorm. Maar niet elke foto hoeft een kunstwerk te zijn. Er is niets mis aan het nagenieten bij vakantiekiekjes. Wel zou je jezelf de vraag kunnen stellen of je deze (bijvoorbeeld vakantiekiekjes) op een openbare plaats (zoals het internet) moet gaan delen.
Voor mij heeft een beeld welk een verhaal of gevoel oproept meerwaarde. Het verhaal achter het beeld vind ik zeer belangrijk en dat maakt dan ook 50 % van mijn oordeel uit.

* Een mooie foto nietszeggend 0 punten
* Een mooie foto weinig verhalend 1 punt
* Een mooie foto goede poging tot verhaal 2 punten
* Een mooie foto met duidelijk een verhaal 3 punten
* Een unieke foto met duidelijk een verhaal 4 punten
* Een unieke foto met een pakkend verhaal 5 punten

Ik geef dus tot maximaal 10 punten.

De foto hiernaast is mijn favoriet van januari 2024.  

De foto is genomen door Bart Gotelaere te Bredene op 30 december 2023 en met de groep gedeeld op 17 januari 2024.

Zo zou ik dit beoordelen op basis van de hiervoor aangegeven puntenwaardering.

* horizon = 0

* beeldverhouding = 2

* Compositie = 1

* beeldvulling= 1

* verhaal = 5

Mijn waardering wordt dus: 9 op 10

Hoeveel punten zou jij, op basis van mijn beoordeling, je foto geven. En zou je deze dan tonen aan de wereld?


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

acht  reacties

 

Bericht van Erik Plouvier op 23 april 2024 12:37

Heel mooi initiatief, echter de regelgeving vind ik te complex. Het kortwiekt de creativiteit van de fotograaf. Ik begrijp dat je hier enkel goede foto's wil. Met alle respect maar laatste foto hierboven zegt me niets.

Antwoord van Didier

Eerst dank voor je reactie. 

Regelgeving te complex en het kortwiekt de creativiteit.  Ik ben van mening dat juist regels aanzetten tot creativiteit.  Een goede fotograaf kent zijn apparatuur en regels (zoals compositieregels) zijn een automatisme.  Op locatie (bewust of er toevallig langsgelopen) ziet de fotograaf 'iets' waarvan hij of zij, via een foto, anderen deelgenoot wilt maken. Via de camera registreert hij of zij, door één -maar liever meerdere keer, de ontspanknop in te drukken wat er is (wil het niet vergeten) . Vanuit die (RAW) informatie wordt op een later tijdstip een foto gecreëerd (creativiteit). Ter aanvulling: regels zijn geen wetten, je kan ze wel of (bewust) niet toepassen.

foto hierboven zegt me niets  Dat kan natuurlijk zo zijn. Voor mij was het tot januari 2024 de meest geslaagde 'creatieve' foto welke op de facebookgroep gepost werd en welke 'fotografie aan de Belgische kust' in beeld brengt.

 

Bericht van Roland Museyck op 8 april 2024 18:25
Al ben ik zelf niet zo een fan van punten geven, vind ik deze werkwijze zeer waardevol...mooie groep en zeer goede feedback

Antwoord van Didier
Dan k voor je bericht. Het is mijn bedoeling om van deze groep iets meer te maken dan alleen maar het delen van prentjes. Ik begrijp dat er mensen zijn die mijn werkwijze niet zien zitten, maar er is voor iedereen meer dan ruimte genoeg op het internet om zijn eigen ding te doen.
Ik wens je veel plezier met jouw fotografie.

 

Bericht van jurgen de smeyter op 23 maart 2024 12:23

beste Didier, Ik vond dit een mooi verhaal. ik zie dat vele (hobby)fotografen een verschillende mening hebben en dat is inderdaad ieders recht. Ik kan je volgen hoe je te werk gaat. Het is een veelzijdige hobby die vele mogelijkheden bied, waarvan inderdaad vele mindere foto's de revue passeren maar ook vele goede zonder dat sommige mensen dit zien. ik volg zelf een fotografie cursus en daar zie ik vele aspecten terug komen zoals de derde regel, compositie, de rechte horizon, reflectie, leidende lijnen enzoverder. betreffende uw foto zie ik waar je naartoe gaat,. Ik zie natuurlijk de instellingen niet van hoe de foto is genomen en ik zou het wel een 8 willen geven. mijn Instagram https://www.instagram.com/jds.fotografie/

Antwoord van Didier de Borle

Dag Jurgen,

Dank voor je bericht en de waardering.  Ik heb je Instagram-account bezocht en trof er mooie beelden aan.  Ik wens je nog veel succes met je fotografie

 

Bericht van Van de Walle Christine op 11-03-2024 11:10
Als ik dit allemaal lees, durf ik bijna geen foto's meer plaatsen. Ik leer graag bij en zal erop letten. Maar ik denk dat de meeste hobby fotografen daar niet eo mee bezig zijn, op het moment zelf

Antwoord van Didier de Borle
Dank voor je bericht, Christine. Het verheugt me dat je het toch wil proberen en erop letten. Volgens mij zijn meer hobby fotografen daar mee bezig dan je denkt en ik ben er van overtuigd dat het je fotografie ten goede komt.

 

Reactie van Dirk Rommens op 10-03-2024 11:36
Beste Didier,
Bedankt om me op te nemen in de groep. Mij gaat het helemaal niet om "de punten". Of dat het beeld in een bepaalde verhouding of met of zonder horizon is maakt mij niet zo vlug uit. Wat mij wel uitmaakt is het gevoel dat een beeld oproept en hier volg ik je dus wel.
Laat ons vooral genieten van elkaars foto's. Daar gaat het volgens mij echt om. De grootste appreciatie ligt in de likes en de opbouwende kritieken in de reacties.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik het vele werk dat je in het waarderen van de foto's steek niet kan appreciëren.
Mvg,
Dirk

Antwoord van Didier de Borle
Dag Dirk,
Dank voor je reactie. 'Het gevoel dat het beeld oproept', ik noem het het verhaal, is ook voor mij het belangrijkste. Dat telt bij mijn beoordeling ook voor 50% mee. bij abstracte fotografie zou dat waarschijnlijk 80 à 90% zijn.
Echter hier hebben we het over de 'kustfotografie' en daar spelen de andere 50% een rol.
Een horizon (ook een op de foto onzichtbare) is belangrijk. Compositieregels (deze toepassen of 'terecht' negeren) is mijn stokpaardje.
En dan nog de beeldverhouding: bijna elke hobbyfotograaf zit vast aan een verhouding van 3:2 of een 3:4. Dat is een gegeven waar je mee moet werken. Dan kan je twee dingen doen:
je kan je camera richten, de ontspanknop indrukken en later kijken of er iets tussen zit wat, door nog wat bij te knippen, de moeite waard is
of je kan je beeld visualiseren en zo de oppervlakte van je sensor ten volle benutten in zijn actuele of een andere (standaard) beeldverhouding. In verband daarmee verwijs ik je graag ook naar dit artikel.
Met vriendelijke groet,
Didier de Borle

 

Reactie van Vanhooren Marc op 1-03-2024 00:08
Beste Didier,

Ik begrijp volkomen je de lat hoger wil leggen/triëren. Terecht!
Proficiat voor je inzet en dito blog. Zo leren we nog bij, elke dag opnieuw.

Ik hoop, je hiermee niet de modale fotoliefhebber (lees: amateur) afschrikt. Tenslotte willen we mooie kiekjes maken en delen met anderen over, enkel, onze Belgische kust. Plaatsjes en tegeljk mooie foto om vn te genieten.
Aan de likes te zien, weet men of ht mooi/aantrekkelijk/geslaagd was. Een indicatie vn (zeer) goed of juist slechte appreciatie! Constructieve kritiek mag altijd.

Ikzelf amuseer me mt foto's maken bij wandeling, fiets of reizen. Terwijl creatief bezig zijn. Achteraf ietwat bijwerken wb horizon, croppen of dergelijke.
Met de intentie ht niet als competitie aan te willen voelen. Beter willen we allemaal. En dat er betere fotografen (tot professionele) in de groep zitten weten we ook. Iedereen doet zn best.

Maar wat er de laatse weken aan slordige foto's is gepasseerd is ht oorzakelijk gevolg vn je beslissing.
Trigger: één persoon heeft je deze reglementering doen nemen, nl Mrc Mini (Marc Delaet) met de daaraan gekoppelde diverse accounts. En...is nog bezig, nl "Albert Comclair". (account6). Ook een Delaet produkt dat als mol is binnengedrongen. Zelfde patroon, herkenbare foto's enz. Kortom, herkenbare stijl.
Intussen heeft hij eenzelfde groep aangemaakt, mr de vriendelijker versie, zo schrijft hij.
Wat uiteindelijk zn intenties zijn, hb ik ht raden naar. ??
Elkeen is vrij natuurlijk, mr hij blijft aandringen lid te blijven op jouw groep!

Hopelijk je hiermee te hebben alert gemaakt, doen we rustig verder in ht maken vn beelden.
Vraagje! Is ht niet mogelijk terug te gaan in blibiotheek ter publicatie binnen de 2 jaar ipv vn 365 dagen?

Mvgroet en hopend op waardering vn mn schrijven,
Marc Vanhooren

Antwoord van Didier de Borle
Dag Marc,
Het spreekt voor zich dat je schrijven gewaardeerd wordt. Het feit dat ik bepaalde beslissingen neem, ontneemt anderen niet het recht om er een eigen mening op na te houden. Voor zover men zich aan de groepsregels houdt, zullen foto's gepubliceerd worden. Het enige verschil is dat ik ze ga waarderen met een 'onderbouwd' cijfer tussen 0 en 10. Het is de bedoeling dat de auteur van de foto daar iets mee doet. Wat is een eigen beslissing.
Wat je opmerking over Marc Delaet betreft, is het natuurlijk niet zo mooi om er zo veel (je zegt 6) aliassen op na te houden. Zes kan je een beetje veel vinden, maar ik betwijfel of dat verboden is. Het is maar waarom en waarvoor je het doet. Het staat iedereen, dus ook Marc Delaet vrij om een facebookgroep aan te maken. Hij heeft dan in ieder geval reeds 6 leden. Ik wens hem veel succes!
Het is en blijft mijn bedoeling, via de facebookgroep, de fotowedstrijden en deze website om beginnende fotografen op mogelijkheden te wijzen om betere foto's te maken. Hierbij kunnen de foto's van meer gevorderde beeldmaker en hopelijk ook dit blog (met tot nu een 160-tal artikelen) bij helpen.
Wat je vraag betreft: ik houd voorlopig vast aan de termijn van 360 dagen en met de zomer die er opnieuw aankomt, moet dat meer dan voldoende ruimte om te kunnen publiceren zijn.

 

Reactie van Ingrid op 29-02-2024 12:59
Ik kan je volgen in je redenering maar ben het ook niet helemaal eens. De foto die jij aanhaalt vind ik absoluut niet mooi. Iedereen heeft hier een andere definitie en gevoel over. Gelukkig maar, de wereld zou nogal saai uitzien anders

Antwoord van Didier de Borle
Hallo Ingrid,
Dank voor je reactie. Wat de foto betreft: deze hoef je natuurlijk niet mooi te vinden. Het is de foto van de maand januari 2024 welke mij een goed gevoel heeft gegeven. Het gevoel dat je een verhaal kan vertellen over de Belgische kust zonder bijvoorbeeld die eeuwige zonsondergang (inderdaad ook een zonsondergang kan mooi zijn). Ik vind het een uniek verhalend beeld. Dus ieder zijn oordeel, en tussen haakjes 'mooi' is net als 'lelijk' een kwalificatie van 'schoon' (schone kunsten).

 

Reactie van Heyerick op 29-02-2024 11:13
Sorry, maar dit vind ik geen waardevol artikel. Als ik dat zo allemaal lees zeg ik : amai, wat kan fotograferen moeilijk zijn... Men kan het zo ingewikkeld en complex maken als men kan... Laat ons gewoon een beeld vastleggen zoals de fotograaf het wil zien. Laat het ons eenvoudig houden a.u.b. Het leven is al moeilijk genoeg...

Antwoord van Didier de Borle
Natuurlijk iedereen mag gewoon een beeld vastleggen zoals hij of zij het wil zien. En inderdaad soms is iets moeilijk, maar iets presteren -ook al moet je er ietsjes 'meer' voor doen- kan je als moeilijk ervaren, maar daar tegenover zo veel meer voldoening geven. En zo dat 'moeilijke' leven toch iets waardevoller maken.


Dit artikel maakt deel uit van de subgroep "Diverse artikelen".  Meer artikelen uit die groep

of

Terug naar het artikelen-overzicht