Een betere fotograaf

10 augustus 2023

Ik wil het hebben over 'Wat kan ik doen om een betere fotograaf te worden / te zijn?'.

Dan moet ik natuurlijk weten wat 'een betere fotograaf zijn of worden is'.

Mijn mening

In eerste instantie moet ik plezier beleven aan het fotograferen. Zodra dat niet meer zo is stop ik ermee. Het maakt dan niet uit of ik een goede of een slechte fotograaf ben.
Maar ik stop niet.

De basis

Er wordt gezegd dat je eerste 10.000 foto's leergeld zijn. Waarschijnlijk is dat de tijd die je nodig hebt om je fototoestel te leren kennen. Weten waar alle knopjes staan en wat je ermee kan.
Laat ons er dus van uitgaan dat ik mijn camera ken en weet wat ik ermee kan.
Daarnaast is enig inzicht in hoe mensen beelden bekijken en ervaren wel belangrijk. Daarmee bedoel ik dat ook kennis van compositie nuttig is. Denk aan de 1/3de regel en een rechte horizon, maar er is nog veel meer.
Dus die workshops, in de tijd dat ik die eerste 10.000 beelden bij elkaar schoot, waren mooi meegenomen. Ik weet nu wat de regeltjes zijn.  Ik heb dus de keuze om ze wel of niet toe te passen.

En nu verder

Blijven fotograferen natuurlijk, waarbij voor mij persoonlijk de inhoud van het beeld (het verhaal) belangrijker is dan de techniek. Ik denk dan vooral aan het ontwikkelen van mijn creativiteit tot het verhalen vertellen. Ik ervaar dat het opleggen van beperkingen een goede manier is om dat te bereiken.

Hier drie voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer te bedenken.
- Beperk jezelf bij de keuze van het onderwerp. Ga op pad om alleen maar bomen, iets anders mag natuurlijk ook, te fotograferen. Heb je er al eens bij stilgestaan op hoeveel wijze je bomen in beeld kan brengen.
- Beperking van brandpuntsafstand. Ga, gedurende een bepaalde periode, op pad met alleen maar een primelens van bijvoorbeeld 100 mm.
- Kies één welbepaald onderwerp. Dat kan een (huis)dier zijn, een persoon, een bepaalde struik of bloem en breng dat omderwerp op 25 verscheidene manieren in beeld.

Hoe ontwikkel jij je om een betere fotograaf te worden. Wil je dat met anderen delen? Dat kan via het formulier hierna.  je e-mailadres is verplcht, maar wordt niet weergegeven op de site.

plaats een reactie

Dit artikel hoort in de subgroep "Creativiteit & Motivatie".  Meer over creativiteit & motovatie

of

Terug naar het artikelen-overzicht