creatief blijven
9 februari 2023
Als beeldmaker reken ik mezelf tot de creatieve groep op deze wereld. Soms ga ik echter twijfelen aan mijn creatieve mogelijkheden. Hoe houd ik het vol en hoe zorg ik steeds voor nieuwe ideeën, motivatie en inspiratie?
Onlangs ontmoette ik iemand die als oplossing voor haar 'twijfel aan creativiteit' een dagboek is gaan bijhouden. Ze gaf me zes overwegingen waarom:
- Het maakt niet uit hoe mijn dagboek eruit ziet. Het hoeft echt niet perfect te zijn. Het is geen eindproduct. Niemand anders dan ikzelf gaat het zien.
- Ik haal de druk bij mezelf weg. Mijn dagboek is puur. Alleen ik, mijn gedachten en mijn artistieke opvattingen vullen de lege pagina's.
- Mijn dagboek oordeelt niet. In mijn dagboek kan ik ten aller tijde eerlijk, grappig, serieus of verward zijn. Het is mijn beste vriend als het even tegen zit en een te gekke vriend voor als ik los ga.
- Mijn dagboek is altijd in de buurt. Ik heb het altijd bij me: in mijn jas of tas / cameratas. Het is de ultieme proeftuin voor mijn dromen. Mijn dagboek kent geen goed of fout.
- Ik vertrouw alles aan mijn dagboek toe. Wat ik iemand hoor zeggen. Het kan iets op de radio, televisie, via de telefoon, een podcast of gewoon een gesprek op straat zijn.
- Zie ik iets of denk ik iets dan schrijf of teken ik het in mijn dagboek. Ik kan niet tekenen, maar daar neemt mijn dagboek geen aanstoots aan.
Komt dit alles niet bevrijdend over?
Waar gelden deze vrijheden nog in de huidige samenleving?
Dus: Een dagboek is als een toestemmingsformulier voor ongebreideld creatief denken.
En: wanneer zo'n creatief idee echt goed aanvoelt, is het toch onmogelijk om het niet te willen delen.
Nog even dit. Jouw dagboek kan is zijn in meerdere vorm. Dat kan gaan van een klassiek boek tot losse blaadjes, maar evengoed een bestand op je laptop of een reeks aan geluidsbestanden op je iPhone.
Besluit: Maak je eigen dagboek om je creatieve reis te beginnen. Waar wacht je op?
Nog een tip: Ook mijn volgend artikel "Hernieuwde motivatie" behandelt in grote lijnen hetzelfde onderwerp.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
plaats een reactie
Dit artikel hoort in de subgroep "Creativiteit & Motivatie". Meer over creativiteit & motovatie
of
Terug naar het artikelen-overzicht