panorama

23 februari 2022

Een panorama is een weergave van een weids en vergezicht. Zo een foto laat veel zien van de omgeving. Panorama's worden samengesteld uit meerdere elkaar overlappende beelden. Mits de inachtneming van enkele regels is zo een extreem brede of hoge foto niet zo moeilijk te maken.
Het is je wellicht wel al overkomen. Je staat voor een uitgestrekt landschap met van links tot rechts en van onder tot boven elementen welke je in beeld wilt brengen. Dus met de (super)groorhoek moet dat wel lukken. Echter het resultaat is meestal teleurstellend omdat alle elementen te klein worden weergegeven. Hier kan een panorama de oplossing bieden.

Samenstellen

Je maakt meerdere foto's die elkaar telkens voor minimaal 30% overlappen. In de nabewerking ga je die stitchen (de Engelse term voor naadloos samenvoegen). Dat samenvoegen doe je met behulp van software. Ik maak gebruik van die functie in LighRoom, maar er zijn voor dit doel meerdere programma's te verkrijgen. Je bekomt een foto welke vele megapixels groter is dan beeldformaat van je camera. Je krijgt dus meer, maar niet verkleind, in beeld.

Een panorama op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Dit panorama is samengesteld uit 9 horizontaal samengevoegde beelden. Na het croppen ontstaat er een beeld van 12258 bij 4587 pixels. Met mijn camera van 16 megapixels bekom ik zo een beeld 56,20 megapixels groot.

Wel of geen statief?

Het is zeker niet onmogelijk om de losse foto's uit de hand te schieten. Nochtans hoe nauwkeuriger deze op elkaar aansluiten hoe makkelijker het panorama zich laat samenstellen. Dus een statief heeft zeker een meerwaarde. Met een statief voorkom je verschuivingen tussen de afzonderlijke foto's. Niet dat dit onmiddellijk een probleem is, het beeldformaat van de uiteindelijk gevormde foto wordt enkel iets kleiner omdat je meer zal moeten croppen.
Een algemene regel: Hoe groter de brandpuntsafstand van het objectief, hoe makkelijker het samenvoegen zal verlopen. Bij kleinere brandpuntsafstanden waarbij er meer details in de voorgrond worden opgenomen, zal het stitching programma meer moeite hebben om vervormingen te voorkomen. Natuurlijk is veel in de nabewerking op te lossen.

Beeldformaten

Het meest voorkomende enkelvoudig beeldformaat is 3:2. Daarnaast kennen we nog 4:3 en 16:9. Het laatste is al te vergelijken met een panorama en wordt meestal gecropt uit een 3:2 of 4:3 enkelvoudig formaat.
De beeldverhouding van een panorama dat is samengesteld uit losse, samengevoegde beelden is of veel breder dan hoger of veel hoger dan breder. Er is geen vaste regel wat betreft de beeldverhouding. Immers in het huidige digitale tijdperk kan je croppen zoals je wilt. Veel toegepaste beeldverhoudingen zijn 2:1 (of 1:2) en 3:1 (of 1:3).
Zoals reeds bekend zijn er zowel horizontale (in de breedte) als verticale (in de hoogte) samengestelde panorama's. Bij een verticaal panorama moet het onderwerp zich daar natuurlijk wel toe lenen. Daarnaast kennen we ook matrix panorama's, welke bestaan uit zowel horizontaal als verticaal samengevoegde beelden.

Een verticaal panorama op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Twee woontorens op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Links: Het panorama is samengestld uit 5 verticaal samengevoegde beelden. Na het croppen ontstaat er een beeld van 5022 bij 10095 pixels. Met mijn camera van 16 megapixels bekom ik zo een beeld 50,70 megapixels groot.
Rechts: Het panorama is samengestld uit 7 verticaal samengevoegde beelden. Na het croppen ontstaat er een beeld van 4987 bij 12984 pixels. Met mijn camera van 16 megapixels bekom ik zo een beeld 64,75 megapixels groot.

Dus: heeft je foto veel te vertellen, dan zou het maken van een panorama nuttig kunnen zijn.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel breng ik onder in de subgroep "Fototechnieken".  Meer over fototechnieken

of

Terug naar het artikelen-overzicht