de "M" van manueel
16 februari 2022
Op 8 januari 2017 plaatste ik een artikel over handmatige instellingen op de fotocamera. Vandaag wil ik wat dieper ingaan op de M-stand, de volledig manuele instelling.
De M-stand is de echte manuele stand. Hierbij laat je camera alles aan je over. Je hebt alles letterlijk in de hand. Het apparaat zit je niet meer in de weg, maar dat betekent dat je meer zaken zelf onder controle moet hebben. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt in de praktijk best wel mee. Ook in de M-stand blijft de camera meekijken en geeft gaandeweg adviezen.
Vertrouwt raken met de M-stand doen we samen in drie stappen.
Stap 1 - Maak een foto.
Het maakt niet uit wat en waar, maar gebruik een van de op 8 januari 2017 besproken (half)automatische standen. Kijk op je scherm of de belichting naar wens is. Ga eventueel bijstellen. Is de foto zoals je het hebben wil, kijk op het scherm of in de zoeker en noteer of onthoudt sluitertijd, diafragma en ISO-waarde.
Stap 2 - Zet je camera in de M-stand
Neem de genoteerde instellingen daarin over. Maak opnieuw dezelfde foto. Deze moet een kopie zijn van de vorige.
Stap 3 - Van buiten naar binnen
Loop nu naar binnen als je buiten hebt gefotografeerd of naar buiten als je de vorige foto's binnen hebt gemaakt. En neem opnieuw, zonder iets aan de instellingen te veranderen, een foto. Deze is, naargelang binnen of buiten, te donker of te licht.
In zo'n geval maken we gebruik van het belichtingsbalkje. Dat belichtingsbalkje zie je op het scherm of in de zoeker. In ons geval geeft dat balkje of een negatieve waarde (de foto is te donker) of een positieve waarde (de foto is te licht) aan. Corrigeer je instellingen, zodat het balkje netjes de waarde nul aangeeft.
In de praktijk
Het is natuurlijk veel te omslachtig om steeds de hiervoor vermelde stappen te doorlopen om in de M-stand tot een goede belichting te komen.
Daarom stel je in eerste instantie de belichting in uitgaande van je ervaring. Hierbij houd je tevens rekening met eventuele beweging (sluitertijd) en de door je gewenste scherptediepte (diafragma) en opteer daarbij steeds voor een zo laag mogelijke ISO-waarde. Raadpleeg het belichtingsbalkje en stel bij waar nodig.
In het voorbeeld hiernaast zie je dat het belichtingsbalkje een onderbelichting aangeeft van een 2/3de stop. Corrigeer dit door of de sluitertijd en / of het diafragma en / of de ISO-waarde aan te passen zodat het balkje op 0 (nul) komt te staan voor een correcte belichting. Natuurlijk is het ook mogelijk om bewust onder of over te belichten.
Je zult merken dat, na wat ervaring, de manuele stand niet moeilijker is dan de S (of TV) stand of de A (of AV) stand.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
reacties
Op 18 februari 2022 plaatst LauraSr de volgende reactie:
Duidelijk artikel, ik ga de overstap naar de manuele bedienen eens proberen
Didier de Borle op 23 februari 2022
Dank voor je reactie. Ik ben ervan overtuigd dat je zo je camera beter leert kennen.
Op 19 maart 2022 plaatst Sander de volgende reactie:
Duidelijk artikel, ik ga het eens proberen
Didier de Borle @Sander dank voor je reactie, zeker doen.
Op 14 april 2022 plaatst HendrikV de volgende reactie:
Fotograferen op de manuele stand is een kwestie van het GEWOON TE DOEN.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.
plaats een reactie
Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'. Meer lezen over Hardware
of
Terug naar het artikelen-overzicht