Dynamisch bereik

12 januari 2022

Dynamisch bereik: je hebt er vast wel al eens over gehoord. Maar wat is dat en waarom is het belangrijk.

Een mens is in staat om tot diep in schaduwen alsook in lichte scènes details te kunnen waarnemen. Een camera is daar beperkter in. Het begrip dynamisch bereik betekent: de "ruimte" van het donkerste tot het lichtste punt dat de sensor van de camera kan zien. Met andere woorden tot hoeveel detail de camera kan vastleggen.
Elke camera heeft een bepaald dynamisch bereik wat uitgedrukt wordt in aantal stops dat de camera aan kan. Ter vergelijking: een mens ziet tot ongeveer 24 stops aan dynamisch bereik beschikbaar, de beste camera's registreren op dit moment rond de 14 stops.

'Dynamisch bereik' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Met een groter dynamisch bereik kan je camera beeldinformatie meer zien in de lichtere delen van je beeld kan, maar dat tevens ook in de donkere delen ervan. Met een klein dynamisch bereik krijg je al snel dichtgelopen schaduwen en / of uitgebeten hooglichten.
Daarom wordt een groter dynamisch bereik gezien als een positieve eigenschap van een camera. Er zit dan meer beeldinformatie in de donkerste en lichtste partijen welke bij de nabewerking bruikbaar is teneinde een foto te verbeteren. Zo bekom je bij beelden waarbij er grote verschillen in contrast en tonaliteit zij toch een goede belichting.

Vaak is het zo dat een grotere sensor een beter dynamisch bereik heeft. Dus het dynamisch bereik van een full-frame is vaak beter dan dat van een aps-c camera. Echter elke sensor heeft een eigen dynamisch bereik. Zo heeft niet elke full-frame hetzelfde dynamisch bereik.

Als fotograaf is het belangrijk om de mogelijkheden van je eigen camera te kennen. Heeft je camera een klein dynamisch bereik, dan kun je daarop inspelen tijdens het fotograferen door bijvoorbeeld sneller van HDR gebruik te maken. Fotografeer je dan nog eens in RAW, dan haal je in de nabewerking meer uit je beelden. Realiseer je dat het dynamisch bereik ook afneemt bij een hogere ISO.
Zoek in reviews over jouw camera op wat het dynamisch bereik is. Ik fotografeer op dit moment met een Canon 650D (met APS-C sensor) en deze heeft een dynamisch bereik van 9 stops.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'.  Meer lezen over Hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht