statief of monopod

26 december 2021

Er zijn veel vormen van fotografie waarbij het gebruik van een statief wordt aangeraden. Echter veel fotografen, waaronder ook ik, vinden het werken met een statief (tripod) nogal omslachtig. Soms kan een monopod de oplossing zijn.
Een statief heeft drie poten, vandaar de naam tripod, welke los van elkaar zijn in te stellen. Daardoor is een statief ook bruikbaar op oneffen terrein. Een monopod, de naam verraad het, heeft slechts een poot en is daardoor minder stabiel. Die ene poot kan in sommige gevallen echter wel de nodige steun bieden. In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van monopod en statief naast elkaar

Voordelen van een statief
Bij minder goede omstandigheden zoals bijvoorbeeld weinig licht, geeft een statief je meer mogelijkheden. Een statief is over het algemeen stabiel en zo wordt camerabeweging volledig ondervangen. Je kunt met een statief creatiever aan de slag door met langere sluitertijden te werken. Let er wel op dat je bij gebruik van een statief de image stabilisatie van je camera of objectief uitzet. Deze functie zorgt er namelijk voor dat bewegingsonscherpte gecorrigeerd wordt en dat hoeft normaal gesproken niet bij het gebruik van een statief of als je op een andere manier niet niet uit de hand fotografeert.

'Statief of monopod' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Nadelen van een statief
Een statief is al te vaak een onhandig ding. Het is redelijk groot en, vooral als je te voet bent, op den duur ook nog eens zwaar. Ook kan een statief best onhandig zijn; denk aan een drukke winkelstraat. Daarnaast heb je ook meer tijd nodig om een foto te maken. Uit de hand schieten gaat veel vlotter en het is makkelijker aanpassingen aan de compositie te maken.

Voordelen van een monopod
Een monopod is kleiner en lichter en passen daarom makkelijker in een tas of een koffer. Een Monopod is, omdat je maar een poot hoeft te verstellen of verplaatsen, sneller bij te stellen. Monopods worden, door voornamelijk sportfotografen, vaak gebruikt om het gewicht van een zware combinatie van camera en zwaar teleobjectief te ondersteunen.

Nadelen van een monopod
Een monopod is enkel als extra ondersteuning voor stabiliteit te gebruiken, omdat je handen (of armen) nog steeds de meest stabiliserende factor zijn. Bij een monopod is bewegingsonscherpte nog steeds een risico. Een monopod geeft dus wel meer stabiliteit maar is absoluut geen vervanger voor een statief.

Reisstatief
Ontwikkelingen in de fotografie staat natuurlijk niet stil. Er wordt zeker gewerkt aan statieven welke lichter en handiger op te stellen zijn. Zo is door het merk Peak Design onlangs een Travel Tripod ontwikkeld. Ze zijn extreem licht, heel stevig, en in no-time op te zetten. Natuurlijk hangt daar ook een prijskaartje aan.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Bert plaatste op 8 januari 2022 de volgende reactie:
Ik ben er geen voorstander van om een statief met me mee te slepen. Ga er eens over denken of een monopod wellicht een oplossing is.
Didier de Borle op 26 januari 2022
Dank voor de reacties en veel fotografieplezier in 2022.

plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'.  Meer lezen over Hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht