een fotoreportage
5 december 2021
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat zou toch zo moeten zijn. Echter bij meerdere foto's stel ik mij de vraag: waar gaat het over? Om te leren verhalend te fotograferen, je foto's sprekend te maken, is het oefenen met het maken van een fotoreportage een prima aanzet.
Plan je reportage
Het is niet de bedoeling om lukraak zomaar wat beelden te schieten en daarna er een reportage van te maken. Het is een beter idee om vooraf na te denken over wat je in beeld wilt brengen.
- Moet je op een wel bepaalde tijd op een welbepaalde plaats zijn of niet van tijd en / of van plaats afhankelijk?
- Ga je een persoon of meerdere personen volgen?
- Welk materiaal heb je nodig? Zorg voor het juiste materiaal, maar zeker niet te zwaar beladen.
- Als het gegeven zich razendsnel afspeelt (concert, sportwedstrijd, ...) is het zaak om zo veel mogelijk beelden te schieten.
- Ga echter altijd doelgericht fotograferen. Zo zorg je ervoor dat je niet honderden foto's moet doorlopen om er een tiental te kiezen.
- Let op nuttige, niet verwachtte, grappige details (mensen en dingen).
- Maak foto's die ook op zich iets te vertellen hebben.
Life formule
Op het internet is veel te vinden over welke foto's voor welk onderwerp je moet schieten om tot een reportage te komen. Een mooie leidraad is de Life formule.
Bij het Amerikaanse tijdschrift Life kregen de fotografen de opdracht om met acht verschillende type foto's thuis te komen. Dat zijn dus minimaal acht foto's, één foto per type. Maar het kunnen er ook meer zijn op voorwaarde dat elk type in de reeks opgenomen is.
- Introductie
De introductiefoto of overzichtsfoto vertelt wat, en eventueel ook waar, er zich in het verhaal afspeelt. Dat zal meestal een brede foto zijn (groothoekobjectief of panorama). - Midden foto
Je zoomt iets, niet teveel, in op je verhaal. Een gedeelte van de omgeving blijft zichtbaar, maar dan met iets extra. Bijvoorbeeld de aankomst van bezoekers / deelnemers. - Activiteit
Je laat zien wat er gebeurt. Beelden met emotie en interactie. Kan slaan op personen, dingen of de omgeving. - Portret
Is aansprekend, bijzonder, typerend. De hoofdpersoon of hoofdonderwerp van je reportage. - Details
Belicht hier een aantal details teneinde de verbeelding van de kijker te prikkelen. - Opeenvolging
Twee of meer foto's van eenzelfde onderwerp. Denk aan begin, midden eind. Ze geven het gevoel van tijd en actie. - Afsluiter
Met deze foto sluit je het verhaal af. Dit kan een detailfoto zijn, maar in principe kan dat elk type foto zijn. - De cover
Dit is de meest krachtige foto van de reeks. Deze laat in één beeld het hele verhaal zien. Dat is dan de foto die door Life magazine op de cover werd geplaatst.
Conclusie
Als je op deze wijze te werk gaat, zal het nadien selecteren van de foto's welke je uiteindelijk gaat gebruiken veel minder tijd kosten.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
reacties
Op 10 december 2021 plaatst Robert de volgende reactie:
Mooi en nuttig artikel. Ik houd het in gedachte
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.
Op 4 april 2022 plaatst PeterDV de volgende reactie:
Het is makkelijker om een mooie foto te maken dan een mooie fotoreportage. Maar wellicht helpt dit artikel mij een beetje op weg.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.
plaats een reactie
Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie". Meer lezen over Soorten van Fotografie
of
Terug naar het artikelen-overzicht