witbalans
25 november 2021
Kleurtemperatuur
Met de Witbalans-knop (WB-knop) op je camera kun je een witbalans instellen en er zo voor zorgen dat kleuren correct weergegeven worden. Immers elk soort licht heeft een andere kleurtemperatuur uitgedrukt in graden Kelvin. Zo is kaarslicht 'warm' (rood) van kleur en staat laag op de schaal van Kelvin. Bij een heldere hemel ontstaat er 'koud' (blauw) licht en dat staat hoog op de schaal van Kelvin.
Hierna een overzicht van kleurtemperaturen in graden Kelvin. Bemerk dat koud (blauw) licht een hogere kleurtemperatuur heeft dan warm (rood) licht.
Instelmogelijkheden
Op de meeste camera's heb je de volgende instelmogelijkheden. Let op! Ze zijn niet allemaal en op elke camera aanwezig.
-1- AWB Bij de Automatische Witbalans laat je de instelling over aan de camera. Dit werkt over het algemeen redelijk goed.
-2- Zonlicht Je onderwerp staat in de zon. Als je deze instelling ook in de 'schaduw' gebruikt, bekom je een iets blauwere (kouder van kleur) foto.
-3- Schaduw Deze instelling is bedoeld voor op een zonnige dag, maar waar het onderwerp zich in de schaduw bevindt.
-4- Bewolkt Te gebruiken op een bewolkte dag en levert bijna altijd een gelige, warmere getinte foto op.
-5- Kunstlicht Levert een neutraal resultaat op. Meestal verdwijnt de 'sfeer van gelig kunstlicht' uit de foto.
-6- Gloeilamp Een gloeilamp levert een ietsjes te warm (rood) licht op wat bij deze instelling neutraler gemaakt wordt.
-7- Tl-verlichting Bij deze soort van verlichting bestaat er geen standaard. Het licht kan groen, geel, blauw of rood zijn, van warm naar koud dus. Deze instelling moet je dus maar eens uitproberen per situatie.
-8- Kelvinwaarde Je stelt zelf een kleurtemperatuur in.
-9- Handmatige of Custom Is de meest nauwkeurige instelling. Deze instelling maak je voor iedere locatie en dat onder dezelfde omstandigheden opnieuw aan door je camera op opname van een neutraal vlak aan te leveren. Dat neutrale vlak kan een wit papier of beter nog een grijskaart zijn. Hoe dat in de praktijk moet, verschilt van camera tot camera. Dus even de handleiding van je camera raadplegen.
In de praktijk
- RAW Ik fotografeer in RAW en de witbalans op mijn camera staat altijd op automatisch. Dat doet het meestal wel goed en zo niet kan ik bij de nabewerking deze en dat zonder kwaliteitsverlies aanpassen.
- Grijskaart Op een complexere lichtsituatie ga ik op de eerste foto een grijskaart mee in beeld brengen. Dit is dan mijn referentie voor de volgende foto's op eenzelfde locatie en onder dezelfde omstandigheden.
Creativiteit
Je kunt de instellingen van de witbalans ook creatief gaan gebruiken. Ga eens hetzelfde onderwerp eerst onder de automatische witbalans en daarna met verschillende instellingen fotograferen. Wellicht kom je tot verrassende beelden.
Hiervoor drie exacte afbeeldingen waarvan de kleurtemperatuur in LightRoom is ingesteld.
Links fluoriderend, midden daglicht en rechts schaduw.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
plaats een reactie
Nog een tip !
Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy. Wellicht ook iets voor jou?
Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER
Terug naar het artikelen-overzicht