horizon in beeld
5 oktober 2021
"Zorg er voor dat je horizon recht staat, niet schuin!"
"Plaats de horizon nooit in het midden, dat is saai!"
Die tips heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. De horizon in het midden maakt je foto inderdaad meestal saai. Je kunt beter de 'regel van derden' (zie mijn artikel Compositie) toepassen en de horizon op 1/3de van de boven- of de onderkant plaatsen.
Heb je er wel eens aan gedacht dat de plaats van de horizon in je beeld niet alleen over compositie gaat, maar ook een gevoel kan weergeven? Zo kun je via de plaats van de horizon een boodschap / een gevoel overbrengen, met andere woorden een verhaal vertellen, aan de kijker. Laten we dat eens nader kijken.
Of je een landschap liggend of staand in beeld brengt de plaatsing van de horizon is altijd belangrijk.
Het midden is inderdaad vaak saai.
'Vaak', maar daarom niet 'altijd'. Soms kan het midden de perfecte plaatsing zijn.
Stel je de vraag welk deel van het beeld de meeste aandacht moet krijgen. Breng je een reflectie in beeld dan is het nuttig om evenveel aandacht te geven aan zowel de reflectie als wat gereflecteerd wordt. In zo'n geval is een horizon in het midden perfect om de volle aandacht te leggen op de reflectie.
Een lage horizon maakt de lucht indrukwekkend.
Daarnaast krijgt de toeschouwer het gevoel als een kikker omhoog te kijken. Je bekomt als het ware een kikkerperspectief zonder daarvoor een laag standpunt in te nemen. De kijker richt echt zijn blik omhoog en voelt zich kleiner en nietiger naarmate jij de horizon als fotograaf lager legt.
Kies je hier voor de regel van derden, dan is nog steeds 1/3 van het beeld gevuld met voorgrond en dus moet de voorgrond nog wel wat interessante informatie bevatten.
Nog extremer, dus lager dan op 1/3de, dan geef je de kijker echt het gevoel omhoog te kijken. Let op! Je verliest dan wel eventuele dieptelijnen en dus diepte in het beeld.
Bij een hoge horizon krijgt de voorgrond meer aandacht.
Tegengesteld aan een lage horizon, laat je bij een hoge horizon de kijker op het landschap neerkijken. Hier dus een vogelperspectief zonder zelf, als fotograaf, een hoger standpunt in te nemen. Deze aanpak werkt goed als de lucht niet interessant is en de horizon alleen maar aangeeft waar het land ophoudt en de lucht begint.
Bij de keuze voor de regel van derden, de horizon op 1/3de vanaf bovenrand, moet de lucht wel nog enige interessante informatie bevatten.
Bij de keuze voor een extreme hoge horizon laat je de kijker echt vliegen. Met zo'n grotere voorgrond krijg je een grote diepteweergave en een extreem perspectief.
Een rechte of schuine horizon?
Het spreekt voor zich dat de horizon in principe op je foto horizontaal moet lopen. Een (ietsjes) schuine horizon wekt de indruk van een slordige fotograaf. Doch zijn er ook op deze regel uitzonderingen mogelijk, maar dan staat de horizon ook niet maar een beetje schuin. Op de foto hiernaast heb ik met een schuine ondergrond de nadruk willen leggen op de struik.
Conclusie
Laat de altijd wel goedbedoelde tips lekker voor wat ze zijn.
Speel met de horizonlijn in je foto, laat het je helpen je verhaal te vertellen en breng zo het vooropgestelde gevoel over op de kijker.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
reacties
Op 18 april 2022 plaatst Patrijs de volgende reactie:
Een schuine horizon is een fout die ik vroeger wel maakte, maar nu is het een automatisme geworden om daar op te letten.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.
plaats een reactie
Dit artikel gaat over 'Compositie' en fotografie. Nog meer lezen over compositie
of
Terug naar het artikelen-overzicht