liveview

7 juni 2021

De meeste fotografen -ook ik- kijken door de zoeker om een foto samen te stellen. Daar bepaal je de belichting, scherpte en compositie van je beeld. Sommige fotografen kiezen er voor om scherp te stellen met LiveView. Voornamelijk bij het werken met een kleine scherptediepte kan LiveView een oplossing bieden om de scherpte in je foto op de juiste plek te leggen.

Soms heeft de autofocus op je camera moeite met scherpstellen. Bijvoorbeeld: bij te weinig contrast (bij een egale muur) of te weinig licht (de camera is dan langere tijd aan het zoeken). Zijn er meerdere contrastrijke punten in het beeld, ook dan kan het zijn dat de autofocus een foute keuze maakt. Een camera stelt scherp op basis van contrast.
Onscherpte kan het gevolg zijn van:
   -  Verkeerd ingestelde focuspunten.
   -  Beweging van het onderwerp na scherpstelling.
   -  Beweging van de camera na scherpstelling.
   -  Een te lange sluitertijd. Een statief en juiste instellingen (focuspunten en sluitertijd) kunnen hierbij al veel verhelpen. Maar ook LiveView kan, en dat voornamelijk bij de beoordeling van de scherpte, een handig hulpmiddel zijn.

Werken met LiveView betekent dat je op het LCD scherm hetzelfde ziet als wanneer je door de lens kijkt. Je krijgt echter een preciezere weergave, voornamelijk wat betreft de afbakening van het gebied, van hoe je foto er daadwerkelijk uit komt te zien.

   -  Bij LiveView kan je tot 5 keer inzoomen op het focuspunt. Dat is makkelijker om te controleren wat er daadwerkelijk scherp is.

   -  Door van de inzoommogelijkheid gebruikt te maken is het met LiveView ook makkelijker om handmatig scherp te stellen.

   -  Let op: niet alle camera's werken met LiveView met een gesloten of open diafragma. Zo is bij sommige modellen de daadwerkelijke scherptediepte dus niet te zien. Indien dit wel het geval is, kun je deze gemakkelijk verleggen met LiveView.

   -  Bij het maken van foto's vanuit vreemde hoeken of vanaf de grond is kijken door de zoeker niet altijd prettig. Hierbij kan LiveView een oplossing zijn.

   -  Ook maakt LiveView niet nodig om vooraf een testfoto te maken. Je kan immers instellingen bijstelling en het resultaat ervan op het Lcd-scherm waarnemen.

   -  Bij LiveView is het mogelijk om het histogram in beeld te houden en zo over- of onderbelichting voorkomen.

   -  Rasters zitten in sommige gevallen ook in de zoeker, maar zijn in LiveView beter toe te passen en helpen deze je om het statief op te stellen.

   -  Dit geld niet voor alle camera's, maar het fotograferen is stiller in LiveView. Omdat zodra je LiveView inschakelt de spiegel omhoog geklapt wordt om het licht op de sensor te laten vallen. Bij het maken van de foto blijft alleen het geluid van de sluiter over.

   -  De mogelijkheid stiller te kunnen fotograferen en ook het niet door de zoeker kijken, ben je onopvallender als fotograaf. Dat kan in sommige situaties een voordeel zijn.

Werken met LiveView of niet? Blijf die mooie beelden vastleggen.

LiveView een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel breng ik onder in de subgroep "Fototechnieken".  Meer over fototechnieken

of

Terug naar het artikelen-overzicht