op rechts belichten
29 maart 2021
Op rechts belichten -vertaald uit het Engels ExposerToTheRight- zorgt ervoor zorgt dat je zo veel mogelijk detail met zo min mogelijk ruis vastlegt.
Aan de ene kant verbetert het de technische kwaliteit van je foto's.
Aan de andere kant is ETTR niet altijd toepasbaar. Wanneer bijvoorbeeld de sluitertijd niet hoger kan vanwege te snelle bewegingen of het diafragma niet verder open mag door te weinig scherptediepte. Je moet het zien als één van de mogelijkheden om te komen tot een technisch betere foto.
Het maakt niet uit of je in diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze of handmatig werkt. Het is wel het best in RAW fotograferen zo haal je technisch het maximale uit je foto. Bij 'op rechts belichten' zorg je ervoor dat er, door het verhogen van de sluitertijd of het vergroten van het diafragma, zoveel mogelijk licht op het sensoroppervlak valt. Het resultaat is een foto die (veel) te licht is. Dat verbeter je achteraf in je fotobewerkingsprogramma.
Hoe doe je dat: Op Rechts Belichten
Methode histogram
De camera belicht zodat je foto in het meetgebied een gemiddelde belichting verkrijgt van 50% grijs. Op rechts belichten betekent dat je gaat meer gaat belichten dan die standaard belichting. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de de belichtingscompensatie op +1 te zetten. Het histogram schuift nu naar rechts. Verhoog nu de belichtingscompensatie tot het niveau dat de hooglichten net niet verzadigd raken.
Methode Spotmeting
Je werkt in diafragma- of sluitertijdmodus met de camera op spotmeting. Voer nu lichtmeting uit op het meest heldere punt van hetgeen je wilt gaan fotograferen door het meetpunt daarop te richten. Met de ontspanknop half ingedrukt zie je voorgestelde belichting in de zoeker. Tel hier nu 3 stops bij. Je kan daarvoor de belichtingscompensatie gebruiken of handmatig drie stops bijtellen. Maak een foto en bekijk het resultaat in het histogram. Wellicht moet je nog gaan corrigeren.
Tot slot
zoals gezegd is het, ook bij 'belichten op rechts' belangrijk om in RAW te fotograferen. Zo laad je de meeste informatie over het beeld in je camera. En bij 'belichten op rechts' beschik je over meer beeldinformatie dan bij een gewone belichting of een belichten op links.
Doe de test!
Maak twee foto's van hetzelfde onderwerp. De eerste overbelicht en een tweede onderbelicht. Je zal merken dat het RAW bestand van de overbelichte foto groter is en dus meer informatie bevat dan de onderbelichte foto.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
reacties
Op 12 september 2021 plaatst PauldV de volgende reactie:
Nuttig artikel, duidelijke uitleg. Dank voor je fotografie weetjes
Didier de Borle op 27 september 2021
Bedankt voor het compliment. Veel plezier met je fotografie.
plaats een reactie
Dit artikel breng ik onder in de subgroep "Fototechnieken". Meer over fototechnieken
of
Terug naar het artikelen-overzicht