Sneeuw moet wit zijn
24 november 2016, bijgewerkt op 12 februari 2017 en 13 mei 2021
De winter komt eraan en wellicht krijgen we deze keer ook wel sneeuw te zien. Dat ga je natuurlijk fotograferen en dan moet de sneeuw er liefst ook als sneeuw uitzien: de sneeuw moet wit zijn.
Is die gefotografeerde sneeuw op jouw foto wel eens niet wit maar grijs? Dat komt omdat een camera de belichting zo gaat instellen zodat kleur een gemixt eindresultaat wordt en dus grijs is. Dat voorkomen is echter helemaal niet moeilijk, gewoon een weetje. Wil je dat jouw camera van "zijn sneeuw witte sneeuw" maakt? Ga je foto gewoon tot 2 stops overbelichten. Probeer het uit door een aantal foto's te maken met steeds 1/3 stop extra belichting. De sneeuw wordt dan wit en ook andere delen in uw foto zullen er in veel gevallen beter uit komen te zien.
Deze tip geld eveneens de andere kant op. Is je te fotograferen onderwerp overwegend zwart dan wil de camera daar ook grijs van maken. Hier dien je dan het tegenovergestelde te doen en dus onderbelichten.
Voor het over- of onderbelichten maak je gebruik van belichtingscompensatie.
Komt die sneeuw er echt dan plaats ik hier zeker een aantal foto's bij!
En in de nacht voor gisteren, zaterdag 11 februari 2017, was er dan voor het eerst dit jaar een weinig sneeuw gevallen te Oostende. Dus snel even 3 fototjes genomen ter verduidelijking van dit artikel.
De linkse foto is genomen zonder belichtingscompensatie. Bij de middelste foto heb ik 1 stop en bij de rechtse 2 stops overbelicht. Zoals je kan merken, is twee stops overbelichting zeker niet te veel om de sneeuw wit te laten zijn.
Ik voeg nog vier extra tips toe voor het fotograferen van en in de sneeuw
Let op je apparatuur
Stop je camera onder je jas als je even niet aan het fotograferen bent of bedek deze met bijvoorbeeld een plastic zak. Gebruik altijd een zonnekap, zo houd je je objectief droger en schoner. Neem een extra accu mee. Door de kou raakt je batterij twee keer zo snel leeg.
Ben je klaar bent met fotograferen legt je camera dan op een warme plek. Zet deze nooit onmiddellijk aan en haal je batterij eruit. Zo laat je eventuele condens verdampen.
Witbalans aanpassen
Een foutieve witbalans maakt de sneeuw in je foto of te blauw of te geel. Ook dat is uiteraard niet mooi. "Schaduw" is vaak een geschikte witbalans bij het fotograferen van sneeuw. Fotografeer je in RAW dan kun je de kleurtemperatuur van je foto achteraf nog aanpassen in de nabewerking.
Diepte creëren
Diepte creëren tussen al dat wit is niet zo makkelijk. Zoek daarom naar iets wat niet of minder ondergesneeuwd is. Plaats anders zelf iets op de voorgrond. Dat maakt je beeld aanschouwelijker.
Zorg voor een unieke foto
Bij een eerste sneeuw worden vooral, bijna allemaal dezelfde, landschapsfoto's gemaakt. Zorg ook eens voor een ander beeld. Waag je eens aan een detailfoto. Sneeuw is van dichtbij ontzettend mooi. Ga bijvoorbeeld prachtige ijskristallen fotograferen. Let op dat je foto wel scherp is. Je camera kan daar last mee hebben, omdat er (te) weinig contrastpunten zijn.
Succes!
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.
plaats een reactie
Dit artikel behoort tot de subgroep 'Over licht'. Nog meer lezen over licht
of
Terug naar het artikelen-overzicht