Geheugenkaartjes

18 november 2016

Opslagcapaciteit

Geheugenkaartjes zijn er in verschillende opslagcapaciteit, bijvoorbeeld 2GB, maar ook van 128GB of zelfs groter. Ook worden die dingen steeds goedkoper.
Hoeveel foto's passen er op 1 geheugenkaartje? Bijvoorbeeld 8GB (= 8.000MB); wanneer 1 foto gemiddeld 20MB groot is, gaan er dus zo'n 400 op één kaartje. Fotografeer je in RAW en JPG dan heb je natuurlijk meer ruimte nodig. Op mijn kaartje van 16GB kunnen er 500 (RAW + JPG) op. Het is verstandig om een geheugenkaartje nooit helemaal vol te schieten, dus beter een paar foto's minder.

Een geheugenkaart met hoge opslag of meerdere met minder capaciteit?

Een kaartje kan zomaar ineens (?) onleesbaar zijn. Ik zou dus zeggen dat het beter is 4 kaartjes van 16GB te kopen in plaats van 1 kaartje van 64GB omdat je dan in theorie minder foto's kan 'verliezen'.

Soorten geheugenkaarten

Er zijn CF-kaartjes en SD-kaartjes. CF staat voor Compact Flash; de kaartjes hebben een formaat 43x36mm. Voor het overzetten van foto's naar de computer vanaf een CF-geheugenkaart heb je vaak een speciale kaartlezer nodig. SD staat voor Secure Digital en is het bekendste type geheugenkaart, ongeveer een postzegel groot. De meeste digitale camera's gebruiken SD-geheugenkaarten. Ook zit er in de meeste computers standaard een kaartlezer voor SD.

  • SD: Secure Digital is de gewone versie, formaat 32 bij x 24mm met een opslagcapaciteit tot 2 GB.
  • SDHC: Secure Digitale High Capacity; Formaat 32 x 24mm met een opslagcapaciteit tussen de 4 en 32 Gb. Een camera moet geschikt zijn voor dit soort geheugenkaartjes.
  • SDXC: Secure Digital Extended Capacity; Formaat 32 x 24mm en een opslagcapaciteit van 64 GB tot 2 TB. Jouw camera moet geschikt zijn om deze kaartjes te kunnen gebruiken.
  • mini SD: Het formaat is 20 x 21,5mm en het gebruikt bij apparaten zoals bijvoorbeeld bij mobiele telefoons.
  • micro SD: Dit is het kleinste kaartje, 15 x 11mm.
'Geheugenkaartjes' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Snelheid geheugenkaartje en camera

Elk kaartje heeft een leessnelheid en een schrijfsnelheid, de snelheid waarmee digitale informatie overgebracht wordt. Schrijfsnelheid voor het opslaan van de foto's; leessnelheid voor het bekijken van de foto's op de camera zelf of het overzetten van de foto's naar de computer.
Schrijfsnelheid van de camera is belangrijk bij het fotograferen met grote bestanden of meerdere foto's na elkaar zoals bij sportfotografie.
Leessnelheid van een geheugenkaartje is minder belangrijk dan de schrijfsnelheid. Het is immers niet erg dat het een minuutje langer duurt om de foto's op de computer te zetten.

Geheugenkaartje met wifi

Er bestaan ook SD-kaartjes met ingebouwde wifi module waardoor het kaartje in jouw camera een eigen wifi-netwerk creëert. Wanneer je andere apparaten aansluit op hetzelfde wifi-netwerk kunnen foto's met een speciale app naar smartphone/tablet of met een programma naar een computer direct overgezet worden.

Foto's verwijderen van geheugenkaart

Foto's zijn op meerdere manieren van de geheugenkaart te verwijderen. Over wat het beste zou zijn voor het kaartje zijn de adviezen wisselend. Persoonlijk ga ik de geheugenkaart formateren via het menu op mijn camera. Ik ga ervan uit hierdoor minder kans te hebben op fouten bij het opslaan van de foto's op het kaartje

Geheugenkaart blokkeren / beveiligen

Aan de zijkant van een SD kaartje zit meestal een heel klein schuifje waarmee je het kaartje 'op slot' kan zetten? Er kunnen dan geen foto's meer worden opgeslagen of verwijderd. In hoeverre dit nuttig is moet je zelf maar beslissen. Persoonlijk heb ik het gevoel dat het schuifje nogal breekbaar is en per ongeluk zou kunnen afbreken en dat zo het kaartje onbruikbaar wordt.

Wat als een SD-Geheugenkaartje niet meer leesbaar is?

Zoiets kan gebeuren. Gelukkig zijn jouw foto's in de meeste gevallen niet echt weg. Met speciale software zijn ze meestal alsnog van het kaartje af te halen. Dat kan bijvoorbeeld met SanDisk Pro Recovery voor Windows en hier Mac versie). Dit programma kost $39, maar het is wel gratis te proberen om te zien of er op het kaartje sowieso nog foto's gevonden worden. Andere programma's zijn Recuva (gratis, windows) en CardRecovery (windows).

Welk geheugenkaartje kopen

Wanneer je een (nieuw) geheugenkaartje gaat kopen, hoop ik dat de informatie in dit artikel je helpt de juiste afweging te maken wat betreft opslagcapaciteit, snelheid en wel of geen wifi. Er zijn verschillende merken te koop. Je hoeft ook niet een specifiek merk te kopen voor Canon, Samsung, Sony, Olympus, Nikon, etc. In principe kan jouw camera overweg met elk merk zolang het maar het juiste formaat is.

Ik hoop dat dit artikel je wederom een beetje verder help bij je fotografie gebeuren.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

reacties

LindaH plaatste op 14 juli 2021 de volgende reactie:

Hier ben ik nog eens. vind het altijd prettig je artikelen te lezen. Een goede tip 'Koop liever twee kaartjes van 32MB dan eentje van 64MB'.
Didier de Borle op 20 juli 2021
Mee eens Linda. Dank voor je reactie en tot nog eens

Plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'.  Meer lezen over Hardware

of

Terug naar het artikelen-overzicht