Nachtfotografie

25 oktober 2016

1. Bij nachtfotografie, avondfotografie of fotografie bij weinig licht maak je gebruik van lange sluitertijden. Het is dus nodig dat jouw camera stil wordt gehouden. Voor de hand liggend is het gebruik van een statief of een rijstzak om jouw camera op te plaatsen. Geen statief of rijstzak voorhanden? Wees dan creatief. Zeker in een stad zijn er tal van mogelijkheden zoals een muurtje, een vensterbank, het dak en een auto en nog meer.

2. Zet bij het objectief vibratiereductie of beeldstabilisatie uit wanneer jouw camera op een statief staat of op een andere wijze ondersteund wordt

3. Het diafragma f8 tot f16 is het meest gebruikt bij avondfotografie. Echter het vastleggen van een sterrenhemel kan goed met f2.8 en een hoge ISO.  Een groothoek stelt vaak goed scherp bij f5.6.  Dus om goed uit te komen met de belichting zijn er voldoende mogelijkheden voorhanden. Een kortere sluitertijd help ook om de hoogtelichten in toom te houden.

'Nachtfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

 4. Door te fotograferen met een klein diafragma maak je van lichtbronnen sterretjes. Dit werkt alleen bij relatief kleinere lichtbronnen en dus bijvoorbeeld niet bij een reclamebord. 

5. Fotografeer je bij het water dan zal je merken dat lichtpunten over het water mooie en lange reflecties geven. Heeft het (net) geregend dan tref je eveneens mooie reflecties aan in het straatoppervlak.
 6. Lichtstrepen zijn op zich leuk om te fotograferen maar kunnen ook helpen om de compositie van jouw foto te versterken. Ik denk daarbij aan strepen welke worden achtergelaten door fietsers, auto's, bussen, trams, metro's, treinen en ...

'Nachtfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

7. Een betere scherpte voor nachtopnamen kun je bereiken door ook gebruik te maken van een afstandsbediening of de zelfontspanner en de opklap functie van de spiegel. Daardoor voorkom je onnodige trillingen.
 8. Door ruisonderdrukking bij lange sluitertijden aan te zetten, zorg je uiteindelijk voor minder ruis en een beter eindresultaat.

9. Met de automatische witbalans krijg je de beste resultaten. Wanneer je daarnaast ook in RAW fotografeert, kun je bij de nabewerking nog alle kanten uit.
10. Haal altijd de filters van de lens. Zo voorkom je te veel flair in jouw foto.

11. In het donker zal een zaklamp zeker van pas komen om de camera juist in te stellen. Een zaklamp, mits voldoende lichtsterkte, kan ook dienen bij het uitlichten van een onderwerp.

Maak mooie foto's bij weinig licht, maar ga 's avonds laat en 's nachts beter niet alleen op pad.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

Plaats een reactie

Dit artikel behoort tot de subgroep 'Over licht'.  Nog meer lezen over licht

of  

Terug naar het artikelen-overzicht