Silhouetten fotograferen
20 oktober 2016
Wellicht is je meer dan eens gezegd om niet te fotograferen bij tegenlicht. Nochtans kan fotograferen bij tegenlicht mooie beelden opleveren. Hierna enkele tips voor het fotograferen van silhouetten.
Wanneer
Het beste moment is vóór de zon ondergaat of kort na zonsopkomst, tijdens het zogenaamde gouden uurtje. De zon staat dan laag en dat zorgt voor een zachter licht. Een lage zon maakt het ook makkelijk om het te fotograferen object tussen de zon en de camera te plaatsen. Staat de zon toch te hoog? Kies er dan voor een lager standpunt in te nemen.
Rustige compositie
Silhouetten verkiezen een rustige compositie. Je krijgt duidelijke vlakken in beeld met zo weinig als mogelijk afleidende objecten op de achtergrond. Kies dus voor een open landschap, bijvoorbeeld een weiland of het strand.
Over- en onderbelicht
Het resultaat van tegenlicht kan een overbelichte achtergrond en het onderwerp onderbelicht zijn. Stel de belichting daarom altijd in op de omgeving. Zo wordt je onderwerp een silhouet. Stel je de lichtmeting op het object, dan is de achtergrond overbelicht zonder silhouet.
Voor een dramatisch effect
Waarschijnlijk zal jouw camera automatisch onderbelichten als de lichtmeting op de achtergrond is ingesteld. Onderbelicht nog eens met één of twee stops om het silhouet nog zwaarder weer te geven. De donkere partijen lopen dan nog meer dicht en je verkrijgt een dramatischer effect.
Het belichtingstrapje
Door in de bracketingfunctie te fotograferen speel je op veilig. Via het belichtingstrapje maak je dan 3 foto's (0, -1, +1) en kun je later de best belichte foto kiezen.
Lensflare
Door met tegenlicht te fotograferen heb je snel kans op lensflare. Dat kan in allerlei vormen en kleuren optreden. Lensflare voorkom je door de lichtbron buiten beeld te houden of gebruik te maken van een zonnekap. Doch hoeft lensflare niet altijd slecht te zijn. Experimenteer daarom met standpunt en diafragma voor creatieve beelden.
Zet flitser uit
Bij fotograferen in de automatische stand zal de flitser altijd geactiveerd worden. Deze dien je uit te schakelen of fotografeer bij voorkeur niet in de automatische stand en meen zelf alle controle over de belichting.
Gebruik schaduw
Bij fotograferen met tegenlicht wordt alles van achter verlicht en ontstaan er schaduwen in de richting van de lens. Deze schaduwen worden langer en intenser naarmate de zon zich lager bevindt. Door deze schaduw-vormen en -lijnen vast te leggen, krijgt jouw foto meer drama en diepte.
Niet echt een silhouet
Bij fotograferen in de stad loop je de kans dat het licht niet volledig geblokkeerd wordt door het object. Je bekomt dan niet echt een silhouet en het object behoudt nog wat kleur en detaillering.
Fotobewerking
Natuurlijk is de foto naar eigen smaak aan te passen in een fotobewerkingsprogramma. Bijvoorbeeld om de donkere delen nog donkerder te maken. Belangrijk is dat dat je in RAW hebt gefotografeerd voor het beste resultaat met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. De voorbeelden hierna zijn kort na elkaar gefotografeerd bij tegenlicht, het zijn niet echt silhouetten. Ik wil u hiermee op de mogelijkheden wijzen van fotobewerking op RAW-formaat. Deze zijn ontwikkeld in Lightroom 6.1
Let op!
Ga via de optische zoeker nooit direct in de zon kijken. De lens werkt als een vergrootglas en dat brengt risico op oogbeschadiging met zich.
Veel fotoplezier.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.
plaats een reactie
Dit artikel breng ik onder in de subgroep "Fototechnieken". Meer over fototechnieken
of
Terug naar het artikelen-overzicht