aandacht voor de achtergrond

21 maart 2024

Als fotograaf dien je je bewust te zijn van alles wat je in beeld brengt. Niet alleen het onderwerp dat je fotografeert, maar ook alles eromheen is van belang. Ik heb het in dit artikel over de achtergrond, welke je kan gebruiken om je onderwerp extra onder de aandacht te brengen of welke alle aandacht van je onderwerp weghaalt.

Onderwerp isoleren

 

Je fotografeert iets of iemand in close-up. Dan kan je de achtergrond gebruiken om meer (alle) aandacht op het onderwerp te richten.
Daarvoor gebruik je een langere brandpuntsafstand en een open diafragma. Zo wordt de achtergrond onscherp en wordt je onderwerp als het ware geïsoleerd ten opzichte van die achtergrond.

Een totaalplaatje


In plaats van de achtergrond te vervagen, kan je deze ook een rol toekennen in een totaalplaatje. Zo zou de achtergrond je onderwerp kunnen versterken door het weergeven van een locatie. Natuurlijk moet je onderwerp bepalend zijn. Dat kan je doen door:

- je onderwerp in verhouding tot de achtergrond groter in beeld te brengen of
- je onderwerp meer licht te laten opvangen.

 

Achtergrond als voorgrond


Maar waarom niet eens de rollen omdraaien en maak de achtergrond tot voorgrond.
Deze techniek kan je bijvoorbeeld toepassen bij concertfotografie waar het publiek op de voorgrond niet het onderwerp is.

Een ander voorbeeld is mijn foto van 'het Broodhuis' op de Grote Markt te Brussel.

 

 

De achtergrond als sfeermaker

 

Voor dit voorbeeld blijf ik bij de concertfotografie waarbij ik het lichtspel op het podium als sfeermaker gebruik.

Dit waren een aantal voorbeelden waarbij ik laat zien dat bewust rekening houden met de achtergrond bepalend kan zijn om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Doe er je voordeel mee.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht.