visualiseer vooraf

25 januari 2024

Als (hobby)fotograaf investeer veel tijd en middelen in je foto's, omdat je niet zozeer een herinnering wilt bewaren, maar een artistiek product wilt creëren. Je foto moet naast mooi tevens jouw persoonlijk standpunt uitdragen.

Er is een duidelijk verschil tussen het menselijke oog en de sensor van je camera. Als mens zien we vaak alleen maar dat wat we verwachten te zien en dat is waar we ons oog op richten. Van hetzelfde maakt een camera een beeld waarop ook alle details (gewenst of niet gewenst) zichtbaar zijn. Het gevolg hiervan is dat de foto geen duidelijk thema heeft en een kijker 'als verloren' loopt.
Daarom is het nodig om je 'zien als fotograaf' te trainen, zodat je de foto vooraf gaat visualiseren. Zo maak je verschil tussen een kiekje en een weloverwogen beeld met een duidelijke boodschap en motief.

Waarop moet je letten

- Bekijk een onderwerp zo mogelijk van alle kanten en vanuit alle perspectieven
- Het kiezen van een ander kader of een ander perspectief, zal je boodschap wellicht sprekender meken.
- Experimenteren met het diafragma om zo achtergrond te vervagen en onderwerp scherper te stellen kan meer aandacht vestigen.
- Factoren zoals lichtstemming of perspectief beïnvloeden het effect van je foto.
- Maak altijd meerdere en diverse opnamen van hetzelfde onderwerp.
- Gebruik verschillende beeldverhoudingen en ervaar hoe een onderwerp het best tot zijn recht komt.
- Pas compositieregels toe of negeer ze bewust om betere foto's te maken.

Praktische oefeningen

-1- Fotografeer door een kader. Dit kan een fotolijst zijn welke iemand voor je ophoud, maar ook een natuurlijk kader door struiken, bomen, afsluitingen of muren.
-2- Ga de deur uit met het idee om foto's te maken waarin een bepaalde kleur de overhand heeft.
-3- Zoals hiervoor, maar ga nu op zoek naar een bepaalde vorm in de natuur of in de stad.
-4- Ga op zoek naar reflecties. (zie mijn artikel van 18 januari 2024)
-5- Stel je als opdracht een wijds landschapsfoto te maken, maar waarbij een element op de voorgrond bijdraagt aan je verhaal.
-6- Ga op zoek naar een spel van licht en schaduw (sterke contrasten) en maak gebruik van de 'regel van drie' om dit in beeld te brengen.
-7- Zoals hiervoor, maar in plaats van licht en schaduw zoek je contrasterende kleuren op.
-8- Welke van je resultaten (punt 6 en 7) is het best geschikt voor een omzetting naar zwart-wit? Probeer het uit en trek je conclusie.
-9- Fotografeer een onderwerp (object) waarbij je gebruik maakt van leidende lijnen om de blik van de kijker naar je onderwerp te laten gaan.
-10- Maak een combinatie van twee of meer van vorige oefeningen.

 

Deze oefeningen zullen je helpen je waarneming te trainen en foto's vooraf te visualiseren.
Veel succes.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

Plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht