Stilleven

11 januari 2024

Kunstschilders uit Nederland en Vlaanderen vereeuwigden in de 17de eeuw bloemstukken, kruiken of muziekinstrumenten als stillevens. Voor sommige fotografen zijn deze ook een favoriet onderwerp. Er zijn tal van mogelijkheden voor het fotograferen van stillevens zonder dat die foto's daarom exacte kopieën zijn van renaissance schilderijen.

Wat heb je nodig

Meestal gebruik je best een statief. Dat omdat je, zeker binnenshuis, zal werken met (indirect) gefilterd natuurlijk licht of kunstlicht. Immers een kleiner diafragma, voor een goede weergave van het gehele tafereel, vereist een langere sluitertijd. Bij het statief is een kabel of een afstandsbediening nuttig, om zo cameratrillingen bij het indrukken van de ontspanknop te voorkomen. Geen afstandsbediening, maak dan gebruik van de zelfontspannerfunctie van je camera. Vergeet ook niet de beeldstabilisatie op je camera of objectief uit te zetten.

Onderwerp

Wat het onderwerp betreft, hoef je je niet te beperken tot de kassiekers zoals fruit, kruiken of bloemen. Zo goed als alles in huis kan een stilleven opleveren. Wel verdraagt een stilleven geen (onbedoelde) onvolkomenheden. Zorg er voor de de objecten welke je gaat gebruiken bij elkaar passen en let op de wijze hoe je ze rangschikt. Heb daarnaast oog voor kleurencombinaties. Voor een mooi effect streef je wat betreft onderwerpen, rangschikking (compositie) en kleur naar eenvoud.
Een laatste tip wat het onderwerp betreft: onderzoek toont aan dat mensen zich prettiger voelen bij oneven dan bij even aantallen.

Belichting

Je weet wat je gaat fotograferen, dan dien je na te denken over licht. Bij stilleven fotografie is het licht zeer belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je een dure fotostudio nodig hebt. Bij een raam hebt met mooi natuurlijk licht, heb je alleen een tafeltje ernaast nodig.
Ook de richting van het licht is belangrijk. Meestal ziet een stilleven er het beste uit als het licht van de zijkant komt, omdat je bij een vooraan belichting al snel een saai beeld krijgt. Dat komt omdat je licht vooraan geen gebruik kunt maken van schaduw.
Schaduw kan je ook opwekken met van een tweede lichtbron of een reflector aan de overkant van de lichtbron. Een algemene regel is dat het hoofdlicht dichter bij het onderwerp moet zijn dan een secundaire lichtbron. Daarnaast is een grotere lichtbundel zachter en vlakker terwijl een kleine lichtbundel meer kleurverzadiging geeft.

Achtergrond

Gebruik een eenvoudige achtergrond, waarbij het belangrijk is dat deze vrij is van afleidende elementen. Zorg er voor dat je achtergrond kreukvrij is. Bij een niet-kreukvrije achtergrond gaat het oog van de kijker regelrecht naar de kreukels.

Besluit

Het mooie van stilleven fotografie is dat je er tijd voor kunt nemen en wat je in huis hebt voldoende is voor een mooi resultaat. Natuurlijk vergt het wat oefening, maar de de prullenbak knop op je camera is er niet zonder reden.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht