storytelling

21 december 2023

Storytelling, dus 'verhalen vertellen' en in dit artikel wil ik het hebben over het vertellen van verhalen via foto's.

Eén foto

Een goede foto dient een verhaal of boodschap over te brengen op de toeschouwer. Dat bereik je in eerste instantie door de keuze van het onderwerp, maar in feite is elk onderwerp een verhaal. Het wordt echt storytelling door de wijze waarop en hoe je dat onderwerp in beeld brengt, hoe je het componeert >>>> COMPOSITIE.

Meerdere foto's

Laten we het nu eens hebben over een verhaal, vertelt door meerdere beelden (foto's). Het verhalen vertellen is van alle tijden. Meer dan 2000 jaar geleden had Aristoteles het al over drie uitgangspunten om een publiek te overtuigen:

- “logos” (logische redenering),
- “ethos” (de geloofwaardigheid van de verteller) en
- “pathos” (inspelen op de emoties van je publiek).

Hoe doe je dat als fotograaf

Zoals een schrijver aan de slag gaat met woorden, maak je als fotograaf gebruik van beelden. Welke onderdelen heb je daarbij nodig? De meningen daarover lopen uiteen, maar over het algemeen kom je tot:

- Een thema; wat voor soort verhaal ga je vertellen?
- (Hoofd)personage(s); zijn dat mensen, dieren een gebouw of een gebeurtenis?
- De setting; waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
- Het plot; wat is je verhaallijn m.a.w. wat gebeurt er in je verhaal?
- Een doelgroep; aan wie vertel je het verhaal?
- De structuur; hoe ga je het verhaal vertellen? Waar begin je en hoe loopt het af? Vertel je chronologisch of thematisch?

Welke fotoapparatuur

Om verhalen te vertellen heb je echt geen overvloedig gevulde fototas nodig. Persoonlijk opteer ik voor een lichtsterk objectief en een (kleine) telelens welke zeker loopt vanaf ongeveer 18 mm.
Natuurlijk is wat je meeneemt afhankelijk van je persoonlijke invulling en van welk verhaal je waar in beeld gaat brengen.

Hoeveel beelden heb je nodig

Eén goede foto vertelt een verhaal, maar de meeste beeldverhalen -denk ook aan fotoboeken- omvatten op zich meerdere foto's. Daarnaast kan je de bedenking maken of een verhaal ooit echt klaar is. Er is immers altijd wel een volgend hoofdstuk of een andere invalshoek te bedenken. Ook is het zo dat hoe meer foto's, hoe makkelijker het verhaal te vertellen is. Verlies echter niet uit het oog mag verliezen dat door (te) veel beelden je verhaal kan verwateren.

Zelf aan de slag

Ik ben er zeker van dat aan de slag gaan met storytelling je tot een betere fotograaf maakt. Immers je dient aandacht te besteden aan het waarom je iets hoe gaat verbeelden. Dus: leef je uit!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht