Tips portretfotografie

19 oktober 2023

In dit artikel een aantal belangrijke tips voor de beoefenaars van de portretfotografie.

Camera instellingen

Bij portretten is het altijd nuttig om een diafragmaopening te gebruiken. Dit betekent tussen f/2.8 en f-5.6, waardoor een kleine scherptediepte ontstaat. Als je scherp stelt op je model zal de achtergrond onscherp worden. Zo wordt alle aandacht op de geportretteerde gericht.
De sluitertijd houd je best zo kort mogelijk en ISO o laag mogelijk.

Het objectief

Ook de brandpuntsafstand heeft invloed op de scherptediepte. Hoe meer je inzoomt, des te kleiner de scherptediepte. Goede brandpuntsafstanden voor portretfotografie zijn 35 -50 - 80 mm. Scherpstellen doe je bij portretfotografie standaard op de ogen.

Compositie

Bij portretfotografie is 'Less is more' zeker van toepassing. Veel meer dan je model hoeft meestal niet in beeld. Durf ook eens in te zoomen en (bijvoorbeeld) een driekwart hoofd te fotograferen. Let bij de plaatsing van de ogen op de 1/3de regel. Ook negatieve ruimte kan een portretfoto versterken.

Foto is te dof

Bij lichte huidtinten en een foto van dichtbij of met veel wit in beeld is kan de foto dof overkomen. Met een belichtingscorrectie van +1 (EV instellingen) kn je dit verhelpen.

Gebruik een reflectiescherm

Bij het gebruik van één lichtbron, dat is bij een buitenportret altijd van toepassing, kunnen er in het gelaat (te) sterke schaduwpartijen ontstaan. Overweeg in zo'n geval het gebruik van een reflectiescherm. Een reflectiescherm kan je daarnaast ook gebruiken om het licht een bepaald accent mee te geven: wit als standaard, zilver voor harder licht of goud om kleuren 'op te warmen'.

Een reportageflitser

Met een reportageflitser welke je 'off-camera' gebruikt, heb je veel mogelijkheden voor sprekende, contrastrijke foto's te maken. Daarnaast kan je reportageflitser ook als invulflits dienst doen.

Poses en gelaatsuitdrukkingen

Naast een goede belichting en een mooie compositie is de houding van het model het aller belangrijkste.
Oefen met gelaatsuitdrukkingen: lachend, serieus, mysterieus, sarcastisch, sexy of boos? In de lens kijkend, ernaast, naar boven of naar beneden.
Wat de pose betreft zijn er een aantal standaard regel: - niet de armen tegen het lichaam houden,
- met armen en benen hoeken maken en
- nooit croppen bij gewrichten.
Leg een database aan van poses en uitdrukkingen. Het model laten poseren is wellicht een van de moeilijkste zaken bij portretfotografie. Een database kan dan helpen bij de communicatie tussen fotograaf en model.

Succes met het maken van mooie portretten!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht