fotograferen van wolken

5 oktober 2023

Iedereen fotografeert wel eens landschappen. Dan komen er automatisch ook wolken voor in je foto. Wolken fotograferen is leuk. De uitdaging bestaat erin om het bewegen en de snelheid van en het contrast in een bewolkte hemel op een aangename wijze in beeld te brengen.

Voorbereiding

Veel voorbereiding is er niet nodig. Het best ga je op stap op een niet zonnige dag en met een groothoekobjectief in je cameratas. Met een groothoekobjectief heb je veel wolken in beeld en deze is tevens ideaal als er zich een onderwerp in de voorgrond bevindt.

Bracketing

Vaak is het contrast tussen de voorgrond en de lucht groter dan je camera kan vastleggen. Om uitgebeten hooglichten te voorkomen, ga je best aan de slag met bracketing. Dat wil zeggen dat je minimaal 3 beelden beelden schiet van hetzelfde tafereel. Een beeld is juist belicht terwijl een ander over- en het derde onderbelicht is. In de nabewerking voeg je deze dan samen tot een HDR-foto.

Compositie

Zoals altijd, let je ook bij het fotograferen van wolken op de compositie. Hoeveel ruimte geef je de lucht in je foto. Dat kan een lastige keuze zijn, omdat ook het onderwerp, eventueel op de voorgrond, ruimte nodig heeft. Leg je in je beeld echt de nadruk op de wolken, dan neem je best geen mensen of dieren op in je foto. Deze gaan immers (te) veel aandacht bij de kijker opeisen.
Realiseer je dat wolken in beweging zijn. Wat compositie betreft, is het raadzaam je tijd te nemen en soms even te wachten tot de wolken op een goede plaats hangen.

Sluitertijd

Een bewolkte hemel kan heel druk zijn en dat levert niet altijd de beste foto's op. Er zijn soms te veel wolkjes of de contrasten zijn te groot. Een langere sluitertijd kan dan de rust herstellen.

Dynamiek

Let ook op de richting waarin de wolken bewegen. Bij een horizontale beweging, van links naar rechts of andersom, krijg je zoiets als horizontale vegen in je beeld. Gaan wolken van je af of komen ze naar je toe, dan krijg je een meer dynamische foto. Hierbij speelt ook de sluitertijd, langer of korter, een belangrijke rol.

Schiet meerdere beelden

Het maken van 10 foto's kost evenveel moeite als het maken van 50 foto's. Verander dus eens van standpunt of van brandpuntsafstand, zodat je met meerdere versies van eenzelfde tafereel thuiskomt. Bepaalde wolkenfoto's lenen zich tot het omzetten naar zwart-wit.

In de nabewerking heb je dan meer mogelijkheden, en dat op een groter scherm, om je beelden te vergelijken en voor de beste foto's te kiezen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht