vertel je verhaal

21 september 2023

Het is van alle tijden en onderdeel van alle culturen 'verhalen vertellen'. De eerste verhalen werden mondeling aan een volgende generatie doorgegeven. Later was er de drukkunst en nu zijn verhalen, via internet (sociale media), in een paar seconden voor iedereen beschikbaar.

Ook als fotograaf vertel je, als het goed is, je verhaal. Dat kan je doen via één beeld of via een reeks van beelden. De uitspraak 'een foto zegt meer dan duizend woorden' kent iedereen, maar dat wil nog niet zeggen dat elke foto een verhaal vertelt. Feit is dat de kijker de afbeelding moet begrijpen. Zoiets als een (onder)titel kan het begrijpen van een foto makkelijker maken, maar het is het beeld zelf dat het verhaal moet vertellen.  Het is ook niet verkeerd als de kijker zijn eigen verhaal in je foto terugziet.

Wat volgt kan je helpen bij het verhaal vertellen:

1. Weet wat je wilt vertellen

Het op voorhand kiezen van een onderwerp en er meer over te weten komen, zal je helpen om je verhaal te vertellen. Denk na over 'welke' boodschap je 'hoe' wilt overbrengen. Vertel je het verhaal via meerdere foto's, dan heb je ook een openingsbeeld en een slotbeeld nodig. Zie wat dat betreft mijn artikel "Een fotoreportage". En hoe breng je je verhaal het prettigst in beeld? Kies je voor een vierkant, liggende of staande beeldverhouding. Houd bij de nabewerking van een reeks het bewerkingsproces consistent.
Schiet altijd meer beelden dan wat je echt nodig hebt. Dus zorg ervoor dat je kan selecteren. Daarnaast is het belangrijk te weten of je het verhaal in kleur of in zwart-wil wilt weergeven. Kleur of zwart-wit brengt immers een ander gebruik van licht en schaduw met zich mee.
De basisregels betreffende compositie die je zonder nadenken te kunnen toepassen.

2. Vertrouw op jezelf

Daarmee bedoel ik als je iets opmerkt waarvan je denkt dat het een bijzonder fotomoment is, ga het dan niet te lang onderzoeken, maar leg het vast en maakt meerdere shots terwijl je kijkt hoe de situatie zich ontwikkeld. Maar handel steeds veilig en met respect.
In de fotografie zijn dat de momenten die ons kunnen inspireren en helpen eigen en unieke beelden te maken.

3. Sterke beelden

Een technisch perfecte foto is niet voldoende voor een fotoverhaal. Je beeld moet immers aan nog twee eigenschappen voldoen:
- Emotie overbrengen op de kijker
Daarvoor is het niet noodzakelijk datje foto een menselijk element bevat. Ook een landschap of stilleven kan ontroerend zijn en een sterk emotioneel gevoel oproepen bij de kijker.
- Zorgvuldig 'gelaagd' zijn
Zorg er dus voor dat je diepte in beeld probeert te brengen door verschillende elementen elkaar te laten overlappen. Zo creëer je diepte in een foto en trek je de aandacht van de kijker.

4. Eén of meerdere foto's

Het is vaak een punt van discussie of men een verhaal beter vertelt met één of met een serie foto's. In feite hangt het af van wat en hoeveel je wilt vertellen. Immers: een reeks foto's legt de nadruk op meerdere ideeën, terwijl een enkele foto meestal slechts één idee benadrukt.

5. Blijf origineel

Alhoewel het steeds moeilijker wordt om , door het enorme aantal foto's dat tegenwoordig wordt gemaakt, iets unieks te maken, is het aan raadzaam te blijven streven naar originaliteit.
Als je wilt opvallen dien je je te onderscheiden van de massa en dus is het nodig hier bij het fotograferen rekening mee houden.

6. Geef niet op

Mislukkingen zijn de toegang tot succes. Stop met te denken dat je kan falen en afwijzing en kritiek van anderen kan krijgen. Stop deze gedachten weg en ga ervoor.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht