over kustfotografie

14 september 2023

Vandaag wil ik het specifiek hebben over kustfotografie. Zie dit artikel als een aanvulling op 'Mogelijkheden bij kustfotografie'.

Als maker van de facebookgoep "Fotografie aan de Belgische kust" zie ik vele beelden voorbijkomen. Bij sommige van die beelden blijf ik hangen en schijf ik een paar woorden of soms een paar zinnen. Dat zijn foto's welke me aanspreken of anders gezegd een verhaal hebben.
Wanneer ik bij de kustlijn ben, zie ik 'zee', 'lucht', 'strand' -kortom ruimtelijke natuur- en soms 'mensen'. Daar kan je aan koppelen: 'beweging', 'sereniteit', 'kleur en licht' en 'eenvoud'. Dat is waarnaar ik op zoek ben bij kustfoto's.

Hoe breng je dat nu in beeld?

Je kan gebruik maken van:
  -  ICM een zeer korte horizontale camerabeweging kan zorgen voor een ervaren van stuifzand en / of schuivend water. Pas dit toe op een landschap waarin zo min mogelijk obstakels aanwezig zijn.
  -  Ook via een langere sluitertijd kan je beweging suggereren, maar hiermee kan je ook een gevoel van sereniteit overbrengen. Denk eraan om hierbij verschillende standpunten, brandpuntsafstanden en scherpstelling toe te passen.
  -  HDR is een mooi middel om het contrast tussen voor- en achtergrond via beeld over te brengen. Dit is zeker te gebruiken bij luchten met veel diversiteit in kleur en licht.
  -  Bij de ruimtelijkheid aan de kustlijn denk ik panorama. Overweeg ook eens om, wanneer van toepassing, panoramafotografie te combineren met HDR-fotografie.
  -  Het lijkt op het eerste zicht voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend, maar de kust is een goed landschap om er zwart-wit fotografie toe te passen. Het kan je helpen om eenvoud, rust en sereniteit tot uitdrukking te brengen. Combineer zwart-wit eens met ICM en/of langere sluitertijd.

Aansluitend bij het voorgaande nog drie tips

  1. Wat compositie betreft dient 'de regel van derden' en 'leidende lijnen' een vanzelfsprekend automatisme te zijn.
  2. Wees nooit tevreden met je eerste shot. Maak bij eenzelfde tafereel steeds meerdere foto's. Een paar stappen in een andere richting of eenzelfde beeld liggend, zittend of staand genomen of ietsjes in- of uitzoomen kunnen een wereld van verschil maken.
  3. Onderschat het belang van nabewerking niet. Zorg dat je zo veel mogelijk informatie mee naar huis neemt. Daarmee bedoel ik: schiet in RAW.

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. 

plaatseen reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht