podiumfotografie

13 juli 2023

Onder podiumfotografie versta ik het fotograferen bij alles wat zich op een podium afspeelt. Denk daarbij aan muziekconcerten, theater-, toneel en dansvoorstellingen. Het is een uitdagende vorm van de fotografie je hebt vaardigheden zoals bij portret-, actie- en reportagefotografie nodig.
Belangrijk bij podiumfotografie is je apparatuur goed te beheersen en tot op zekere hoogte een fan te zijn van de podiumkunst. Liefde voor muziek, theater, toneel of dans zal het je makkelijker maken je in de situatie in te leven en dus je er door te laten inspireren.

Podiumfotografie een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Let op de achtergrond bij 'Podiumfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Als eerste aandachtspunten wil ik aanhalen

- Kom zo dicht als mogelijk bij het podium.
- Maak gebruik van lichtsterke objectieven en heb daatbij aandacht voor een groothoek.
- Ook bij podiumfotografie is de compositie bepalend.
- Heb oog voor de achtergrond.

Verdere tips

- Het gebeurt maar 1 keer
Ken je onderwerp zodat je kan voorzien wat er gaat gebeuren en je de belangrijkste momenten niet mist. Bij portretfotografie kn je een pose altijd nog eens over laten doen. Bij bijvoorbeeld een dansvoorstelling kan dat niet.

- Kom op tijd
Zo kan je de omgeving waar alles zich afspeelt verkennen en weet je via welke route je je kan verplaatsen. Bijvoorbeeld: bij een muziekoptreden is het nuttig om ook het voorprogramma mee te maken en zo als fotograaf warm te lopen.

- Let op de beleving
Podiumkunst is emotie en beleving en vergeet, naast in eerste instantie de artiest(en), ook het publiek niet. Beide aspecten moeten als het ware één verhaal vormen / maken.

- Wees aandachtig voor lichtveranderingen
Licht speelt op een podium altijd een medebepalende rol. Wees daarop voorbereid.

Vergeet het publiek niet bij 'Podiumfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Vergeet het publiek niet bij 'Podiumfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

- Sluitertijd
Meest gebruikt is voor velen de diafragmavoorkeur, maar wees daarbij steeds alert voor de sluitertijd. Let er op dat die kort genoeg blijft, maar denk er ook aan dat bij sommige scenes een net iets langere sluitertijd een sfeer van actie kan creëren. Let dus goed op wat er om je heen gebeurt.

- Kies altijd voor RAW
Op een podium gebeurt er heel veel. Dingen komen en gaan (on)verwacht. Het si dus zaak om veel te schieten en daarbij alle beeldinformatie te behouden. Zo kn je bij de nabewerking nog vele kanten uit. Een belangrijk aspect daarbij is de witbalans. Stel deze steeds automatisch in en kijk bij de nabewerking wat de beste sfeer geeft aan het beeld.

- Kieskeurig
Let bij het maken van de foto's op het vermijden van storende elementen in het beeld. Ook als je er attent op bent zal je ze zeker nog tegenkomen bij de nabewerking. Daarom nogmaals ga bij elke actie meerdere beelden schieten.

- Praktijk

Zoals bij alles, ook bij podiumfotografie is ervaring belangrijk. Heb je de basis van de fotografie onder de knie en volg je bovenstaande tips dan zal ook jouw podiumfotografie zich positief ontwikkelen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht