kijken in zwart-wit

1 juni 2023

Over zwart-wit fotografie heb ik het reeds gehad:

Zwart-wit fotografie op 18 oktober 2019
-  Daarom zwart-wit op 13 april 2023 
Laat ik eerst even iets rechtzetten. In mijn artikel van 18 oktober 2019 heb ik je aangeraden om, wanneer je een foto in zwart-wit wilt maken, je toch beter in kleur fotografeert. Dat geldt enkel voor wie niet in RAW fotografeert. Fotografeer je in RAW dan behoud je alle beeldinformatie, dus ook de kleuren.

Nu die artikel over 'Kijken in zwart-wit'. Tegenwoordig fotografeert iedereen in kleur. Dat was in het analoge tijdperk wel anders. Toen diende je voordat je op pad ging de beslissing te nemen of je beelden in kleur of monochroom wilde gaan maken.
Als een fotograaf of beeldmaker nu een zwart-wit beeld presenteert, betreft het meestal een foto welke in kleur niet tot zijn recht komt. En daar is niets mis mee omdat kleur de focus soms weghaalt van wat je met het beeld wilt vertellen.

Is het echter je bedoeling om zwart-wit beelden te maken, dan is het nuttig om de camera in te stellen op monochroom. Zo krijg de foto's als zwart-wit gepresenteerd op het LCD-schermpje van je camera en is het eenvoudiger om de zwart-wit weergave te beoordelen.
Let op! Fotografeer in RAW zodat je origineel RAW-bestand ook de kleurinformatie opslaat. Later kan je dan nog alle kanten uit.

'Kijken in zwart-wit' een artikel op  de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Instellen als monochroom

Ik gebruik een Canon en in canon stel je monochroom in via 'beeldstijl'. Bij andere merken zal dat dan waarschijnlijk anders noemen, maar het zal op een of andere wijze toch mogelijk zijn.

Waarom monochroom

Op internet en zie de vele indrukwekkende foto’s waarbij de kleuren zo van het scherm spatten. Haal de kleur weg en een groot deel van deze beelden zijn niet zo interessant meer. Kleur leidt af. Zo is het ook met de foto’s die je op het schermpje van je camera bekijkt. Je ziet de kleur en vergeet de rest.

Bij zwart-wit gaat om licht en donker, schaduw en licht, kortom contrast. Daar is het 10-zone systeem van Ansel Adams op gebaseerd. Niet hoe blauw de lucht, of hoe rood de wolken of hoe groen de bladeren, maar hoe de contrasten tot hun recht komen. Zo moet je een zwart-wit beeld opbouwen om het interessant te maken. Bij de instelling van de beeldstijl is het mogelijk om die monochrome instelling iets aan te passen, zoals: meer of minder contrast Dat kan in ieder geval bij Canon en ik denk dat dit met elk merk mogelijk is.

Ik durf te stellen dat door te kijken in zwart-je echt in zwart-wit aan het fotograferen bent. En, ik herhaal het nog maar eens, het mooiste is dat de kleuren in de nabewerking op de computer met één druk op de knop terug te halen zijn. Voorwaarde: fotograferen in RAW.

In mijn volgend artikel heb ik het over het 10-zone systeem van Ansel Adams.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht