minimalisme

30 maart 2023

Less is more

In dit artikel laat ik je kennis maken met het minimalistisch fotograferen. Ook wel fotograferen om tot rust te komen of beter nog om je toeschouwer tot rust te laten komen.
Als fotograaf kijk je, bij minimalisme, anders aan tegen alles om je heen. Je gaat kleur, vorm en compositie anders gebruiken.

Wat is minimalisme?

Het is een kunststroming die rond midden 20ste eeuw ontstaat in de Verenigde Staten en later naar Europa is overgewaaid. Centraal staan begrippen als simpel en eenvoudig, met als hoofddoel concentratie op de basis van het beeld. Deze kunststroming hanteert strakheid en toont de schoonheid van eenvoud van vorm of van natuurlijk materiaal.
Deze kunstvorm is ook in de architectuur terug te vinden waar meer gelet wordt vorm en kleur en versieringen achterwege worden gelaten.
Sommige mensen zien minimalisme als levensstijl, als een reactie op de consumptiemaatschappij en de massaproductie.

'Minimalisme' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, Beeldmaker

Het minimalisme wordt in eerste instantie bekomen door een onscherpe achtergrond. Deze achtergrond heb in daarna omgezet naar zwart-wit.

Minimalisme in de fotografie

De nadruk ligt op rust en leegte. Dus relatief lege composities, waarbij de aandacht naar de vorm / het onderwerp gaat. De leegte rondom of naast het onderwerp wordt ook aangeduid als negatieve ruimte. Soms neigt het beeld, door het weglaten, naar abstractie. Het verschil tussen abstracte en minimalistische fotografie is dat minimalisme geen afstand doet van de herkenbaarheid.
Belangrijk bij minimalistische fotografie is het vinden van een goede compositie bij een geschikt onderwerp. Daarbij is het zaak in eerste instantie uit te kijken naar een interessante structuur, kleur of vorm. Waarna je met deze elementen aan de slag gaat om tot een mooie compositie te komen en alle onrust in het beeld te vermijden. Een basisregel welke goed werkt is de 'regel van derden'. In sommige gevallen geeft het omzetten naar zwart-wit een goed resultaat.

Inspiratie opdoen

Laat je, om inspiratie op te doen, door voorbeelden van andere fotografen - bijvoorbeeld op Instagram - prikkelen.

Succes met het maken van minimalistische kunstfoto's.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht