Natuurfotografie dichtbij

12 januari 2023

Uitstapjes naar verre streken zijn aangenaam, maar in fotografisch opzicht weet je niet altijd wat je te wachten staat. Daarom is het zeker niet onbelangrijk om dicht bij huis fotografisch mooie plekjes te weten. En daarvoor hoef je niet lang te zoeken. Natuurfotografie kan ook in de eigen tuis of in de directe buurt. Houd je van een uitdaging? Dan kan het zoeken naar unieke onderwerpen in en rond het huis zeker zoveel inspiratie opwekken als ergens naartoe gaan waar je nog nooit eerder bent geweest. Dus wil je graag creatief aan de slag? Waarom geen natuurfotografie in je eigen achtertuin of een beetje daarbuiten.

Tip 1: Vul het kader

Overweeg om je onderwerp van dichtbij te bekijken en probeer details in je foto te benadrukken. Bijvoorbeeld dauwdruppels op een grassprietje of ijs dat langzaam van de bladeren smelt als de winter overgaat in de lente. Kijk daarom goed naar alles om je heen en ga inzoomen. Uitvergroten van de details kan leiden tot een bijzondere foto. Gebruik daarbij een kleine scherptediepte om achtergrondafleidingen te voorkomen.

'Natuurfotografie dichtbij' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Tip 2: Zorg voor juiste verlichting

Waar je ook bent ter wereld; het weer is er wispelturig. Denk dus na over het tijdstip waarop je fotografeert. Natuurlijk licht is het best 's morgens vroeg of 's avonds laat. Maar schrik er zeker niet voor terug om het ook eens overdag, bij volle zon, uit te proberen.

Tip 3: Speel met hoeken en schaduwen

Wees creatief door schaduwen toe te voegen en andere hoeken of standpunten op te zoeken en uit te proberen. Beweeg en plaats zo de zon in verschillende posities achter je onderwerp. Mogelijk dien je een invulflits of een reflector te gebruiken.

'Natuurfotografie dichtbij' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Natuurfotografie dichtbij' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Tip 4: Wees voorbereid

Het lijkt vanzelfsprekend, maar je moet ervoor zorgen de juiste lens gebruiken. Als je traditionele landschapsfoto's probeert te maken, heb je een groothoeklens nodig. Voor natuurfotografie in je achtertuin (of in de buurt) kun je het beste fotograferen met een zoomlens of prime-lens.

Tot slot: let op waar je loopt. Waar je ook bent, natuurfotografie doe je met respect voor de natuur.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht