Goede gewoontes van de fotograaf

10 december 2022

Een gewoonte is iets dat we automatisch doen, waar we niet hoeven bij na te denken. Zoals je e-mail checken na het opstarten van je computer. We kennen goede en slechte gewoontes. In dit artikel wil ik het hebben over goede gewoontes van de fotograaf. Pas jij deze toe?

Altijd een volle batterij

Het is een goede gewoonte om altijd en overal een of meer reserve batterij(en) bij de hand te hebben. Op het moment dat de batterij in je camera dan aangeeft te weinig vermogen te hebben, kan je deze dan vervangen. Schakel, bij het vervangen van de batterij, altijd je camera uit.
Ga bij thuiskomst lege batterij(en) direct in de oplader plaatsen.

Alle fotoapparatuur bij elkaar

Die reserve batterij kan dus heel erg nuttig zijn. Zorg er dan voor dat je de batterij na het opladen in je fototas terug plaatst. Dat geldt natuurlijk voor al je apparatuur welke je tijdens de fotosessie eventueel nodig zou kunnen hebben.

Voldoende opslagcapaciteit

Ga van huis met een leeg geheugenkaartje in je camera en eventueel reserve kaartjes. Alles is natuurlijk afhankelijk van met welk doel je gaat fotograferen en wat de capaciteit van je standaard geheugenkaartje is. Hierbij nog een bedenking: het is veiliger om twee kaartjes van 64GB te gebruiken dan een van 128GB.

Instellingen controleren

Wellicht is het je al overkomen dat je na de tiende foto opmerkt dat je met een veel te hoge ISO-waarde aan het fotograferen bent. Het is een goede gewoonte om vooraleer op stap te gaan naast de inhoud van je fototas ook je (basis) camera-instellingen te controleren. Controleer die instellingen opnieuw voordat je de eerste foto maakt.

Fotografeer met een schone lens en liefst zonder lensdop

Haal bij het begin van de fotosessie de lensdop van je objectief en maak je lens vrij van stop en/of vlekken. Met een vuile lens maak je geen scherpe foto's.

Organiseer je foto's bij het laden naar je computer

Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Het is echter niet handig om alles in eenzelfde map te plaatsen. Maak daarom meerdere mappen aan op je harde schijf. Dat kan zijn op datum, locatie, soort fotografie of een combinatie daarvan.

Zorg voor minstens 1 backup

Het zal je maar gebeuren. Morgen crasht je harde schijf en alles is weg. Zorg dus nog vandaag voor een, liever twee, backup.
Ik maak mijn backups handmatig. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen dat dit automatisch gebeurt. Maar ga dan regelmatig controleren of het wel gebeurt.

Kaartje formatteren

Ga !! nadat de backup is gemaakt !! het geheugenkaartje (of kaartjes) formatteren. Je leest het hier goed 'formatteren'. Dus niet de foto's verwijderen en doe het formatteren altijd via het menu in je camera.

Let op de tijd

Nog een laatje iets. Ga je veel in het buitenland fotograferen, zorg er dan voor dat je camera op de locale tijd is ingesteld. Zo komen de juiste gegevens in de EXIT informatie bij je foto's te staan. Vergeet ook niet om deze tijd terug te zetten na je buitenlandse reis en denk erom in eigen land kennen we nog altijd een zomer- en een wintertijd.

Dit waren een aantal goede gewoontes welke je jezelf als fotograaf maar best aanleert. Natuurlijk heeft iedereen, dus ook de fotograaf, slechte gewoontes. Om je, als fotograaf, bewust te zijn van je slechte gewoontes kan je terecht bij je huisgenoten en / of goede vrienden. Maar letop, wellicht benoemen zij voor de fotograaf goede als slechte gewoontes.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht