vogelfotografie

13 april 2022

Zeemeeuwen staan af en toe model voor mij. Ook hou ik ervan om in een tuin, dierentuin of park eens een vogel te schieten, met de camera natuurlijk. Ik ben dus niet echt een vogelfotograaf. Toch hierna een tiental tips voor wat betreft vogelfotografie.

1. Begin je met vogelfotografie, leg dan in eerste instantie de lat niet te hoog. Weet dat grotere vogels makkelijker te fotograferen zijn dan kleine exemplaren. Kom je tegenover een meewerkende vogel te staan. Bijvoorbeeld eentje die langere tijd op dezelfde plaats blijft, probeer dan meerdere instellingen uit.

'Vogelfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

2. Observeer hun gedrag
Kom regelmatig naar eenzelfde plek terug. Zo leer je het gedrag van de vogels welke daar verblijven of steeds terugkomen beter kennen.
Ook geven vogels tekenen voordat ze wegvliegen. Bijvoorbeeld: kom je dichterbij een vogel die aan het eten en hij stopt, geeft hij het signaal niet verder te komen. Zo niet vliegt hij weg.
Kom je relatief dichtbij. Richt dan niet je camera op de vogel. Dat komt bedreigend over. Gebruik LiveView en fotografeer zonder door de zoeker te kijken.

3. Camera instelling

Vogels fotograferen op de automatische stand zal meestal geen goede resultaten opleveren. Gebruik of de manuele stand of de diafragma voorkeuze en let daarbij goed op de sluitertijd. Zit de vogel stil dan kan een sluitertijd van 1/250ste of later best in orde zijn. Een vogel of vogels in de vlucht vraagt algauw 1/2000ste of sneller, op voorwaarde dat je een scherpe afdruk wil natuurlijk.

4. Fotografeer in RAW
Dat is, wat mij betreft, een algemene regel en geldt dus niet alleen voor vogelfotografie.
Bij vogelfotografie is het belangrijk omdat je in vele gevallen spontaan dient te reageren en er dus niet zo veel tijd is voor het instellen van een juiste witbalans en over- of onderbelichting wel eens kan voorkomen. In de nabewerking heb je met RAW toch meer mogelijkheden dan met JPG.

5. Investeer in degelijk materiaal
Zoomlenzen van 600 tot wel 1300 mm zijn op internet te koop voor ongeveer 300 euro.
Je zult er echter geen goede en scherpe foto's mee maken. Meestal zit er geen beeldstabilisatie in of de lens heeft geen snelle autofocus heeft en doordat de kwaliteit niet zo goed is. Het is met de beste supertele al moeilijk is om mooie vogelfoto's te maken, dus is met de goedkopere lenzen teleurstelling troef.
Wil je een fatsoenlijke lens, goed voor vogelotografie, dan zal je toch algauw 1200 à 1500 EURO moeten besteden. Goedkoper af ben je wellicht op de tweedehandsmarkt.

'Kijk hoe lief' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Op het nest' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Mooie reflectie' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

6. De AF-ON knop
Dat is een andere manier om scherp te stellen. Hiermee kun je het scherpstellen en afdrukken afzonderlijk instellen. Je moet daarvoor het instellingenmenu van je camera aanpassen zodat de autofocus alleen geactiveerd wordt door de AF-ON knop. Hierdoor verandert de scherpstelling niet als je de ontspanknop indrukt. Raadpleeg de handleiding van je camera om te weten hoe te werk te gaan.

7. Vliegende vogels

Een vliegende vogel kun je makkelijker volgen en in beeld houden met minder millimeters. Daarnaast is een korte sluitertijd te verkiezen boven een kleiner diafragma. Sluitertijden korter dan 1/2000 sec. zijn vaak nodig om de beweging van de vogel te bevriezen. Foto's waar nog beweging in de vleugelpunten zichtbaar geven vaak een levendiger beeld dan een compleet bevroren actie. Continue autofocus, in combinatie met veel beelden per seconde, geeft de hoogste kans op een geslaagde foto.

'Zeemeeuw in de vlucht' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Ooievaar op het nest' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

8. Let ook op compositie
Het is vanzelfsprekend dan je in eerste instantie oog hebt voor een vogel welke scherp wordt weergegeven. Maar zoals elk beeld zou ook een vogelfoto zijn (of jouw?) verhaal moeten vertellen. Dus ook bij vogelfotografie is de omgeving en de compositie belangrijk.

'Op uitkijk' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Huismussen' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

9. Let op actie
Het verhaal is al voor zeker de helft verteld als er iets gebeurt in de foto. Let erop hoe vogels op elkaar reageren en tracht dat vast te leggen.
Bij actie: maak veel foto's! Vaak gebeurt de actie zo snel dat je pas achteraf op je computerscherm kunt beoordelen of de gedroomde 'voltreffer', waarop alles klopt, er werkelijk bij zit.

10. Speel met beweging / meer creativiteit
Tot nu lag de nadruk op scherpe foto's. Maar laat die regel eens los en voeg bewust onscherpte toe om zo beweging te suggereren.
Er zijn tal van mogelijkheden: (te) lange sluitertijden, ICM of hou je camera stil terwijl het onderwerp beweegt.

Succes!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 20 april 2022 plaatst Hendrik de volgende reactie:
Ik denk dat bij vogelfotografie vooral het materiaal belangrijk is.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht