architectuurfotografie

2 februari 2022

Omdat een gebouw stil staat, lijkt het makkelijk om architectuurfotografie onder de knie te krijgen. Architectuurfotografie vereist echter andere vaardigheden en ook veel aandacht voor detail. Heb je architectuurfotografie in de vingers, dan ben je in staat om een levenloos ding een persoonlijkheid te geven.

Antwerpen-Centraal op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Op meerdere momenten
Je hebt alle tijd om tot een mooie compositie te komen. Daarnaast dien je echter ook rekening te houden met lichtinval en reflecties. En deze, lichtinval en reflecties, zijn niet altijd gelijk. Heb je een interessant object uitgekozen om het op foto vast te leggen, dan is het zaak om dit op verschillende tijdstippen van de dag en ook bij verschillende weersomstandigheden te benaderen.

'Architectuurfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

 

Hoe ga je het object tonen?
Ga je object ook vanuit diverse hoeken benaderen. Sommige standpunten zullen rare vervormingen opleveren, zodat architectuurfotografie zich tevens leent tot abstractie. Denk daarom na hoe je het gebouw in beeld wil brengen. Wat is je verhaal?

Vergaar kennis
Aansluitend bij het vorige punt kan het nuttig zijn kennis over het object te hebben.
Wat is zijn geschiedenis? Voor wie of wat en door wie is het daar neergezet?
Deze wetenschap kan je helpen bij het vertellen van je verhaal.

Compositie en kleur
Bij architectuurfotografie is kennis van compositie van het uiterste belang. Denk aan een gevoel van diepte en karakter, maar ook aan kleur. De kleur wat een gebouw uitstraalt is daarnaast afhankelijk van het licht bij verschillende klimatologische omstandigheden. Sommige objecten lenen zich beter om niet in kleur maar in zwart-wit te worden gefotografeerd.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze stelling gaat zeker op bij architectuurfotografie. Over kennis van je onderwerp had ik het al.
Ook wat betreft je materiaal: Zorg voor, naast een reserve ook voor een opgeladen batterij en een lege geheugenkaart. Neem zeker ook een groothoek of zelf ultra-groothoek objectief mee wanneer je op pad gaat om (grotere) gebouwen in beeld te brengen.

Over architectuurfotografie op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Architectuurfotografie: een ontdekking waard?


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 18 februari 2022 plaatst LauraSr de volgende reactie:
Een nuttig en goed leesbaar artikel.
Didier de Borle op 23 februari 2022
Dank voor je reactie. Ik wens je mooie fotocreaties toe in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht