paddenstoelen fotograferen

19 oktober 2021

Het is herfst en het fotograferen van paddenstoelen is voor veel fotografen een jaarlijks terugkerende bezigheid. Van deze herfstbloemen zijn er veel en dat in verschillende soorten van zeer klein tot groter. Hierna een aantal tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

-1- Neem je tijd

De paddenstoel loopt niet weg. Je kan dus rustig je tijd nemen om een mooi exemplaar uit te zoeken en je standpunt te bepalen.

-2- Achtergrond

Zorg voor een achtergrond welke niet te veel aandacht van de kijker opeist. Is de achtergrond te druk, kies dan voor een groter diafragma voor minder scherptediepte.

-3- Storende elementen

Let op storende elementen welke het zicht op je onderwerp belemmeren. Verwijder takjes of bladeren. Ruim, wanneer nodig, ook de omgeving een beetje op. Paddenstoelen komen uit de grond en daarom is de hoed soms nog bedekt met aarde. Ga dat voorzichtig wegpoetsen zonder de paddenstoel te beschadigen. Is een paddenstoel reeds beschadigd? Onderzoek hoe je deze beschadiging buiten het beeld kan houden.

Paddenstoelen fotograferen: een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-4- Op hoogte van de paddenstoel

Fotografeer op hoogte van de paddenstoel. Dat is meestal laag bij de grond. Neem een vuilniszak of plastic tas mee. Gebruik deze om op te zitten of op te liggen. Bij dicht bij de grond fotograferen, kan LiveView helpen om de compositie te bepalen.

-5- Kom dichtbij

Fotografeer van dichtbij of zoom in op je onderwerp. Met een macro-objectief kun je zelfs de kleinste details, zoals witte stippen of lamellen aan de onderkant van de hoed vastleggen.

-6- Experimenteer met de witbalans

Probeer eens een andere, niet voor de hand liggende, witbalans uit. Bijvoorbeeld flitslicht en dan zonder te flitsen. Spelen met de witbalans levert soms mooie resultaten op. Fotografeer je in RAW dan heb daarvoor nog alle mogelijkheden bij de nabewerking.

Paddenstoelen in beeld op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-7- Reflectiescherm

Bij tegenlicht zal de voorkant van de paddenstoel wellicht te donker uitvallen. Gebruik dan een stukje wit papier of een stukje aluminiumfolie als reflectiescherm. Paddenstoelen zijn kleine onderwerpen, dus hiervoor hoef je echt niet een groot reflectiescherm mee te sleuren.

-8- Groeien op natte grond

Paddenstoelen schieten uit de grond na een regenperiode en groeien dan heel snel en de tijd dat ze op hun mooist zijn is soms maar heel kort. Het is van belang om na een regenperiode snel op pad te gaan. Paddenstoelen zijn na een langere periode van droogte snel weer verdwenen of zijn over hun hoogtepunt heen.

-9- Statief

Een statief is meestal niet noodzakelijk. Wil je toch een statief gebruiken, kijk dan van te voren of jouw statief geschikt is om laag bij de grond te kunnen fotograferen. Een alternatief voor het statief is een rijstzak. Hiermee maak je snel een stabiele ondergrond en kun ook nog een klein beetje de hoogte aanpassen.

Op hoogte van de paddenstoel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-10- Wees creatief

Regeltjes, ook deze tips, zijn een richtlijn of hulpmiddel en dus geen must. Laat bij het fotograferen van paddenstoelen je creativiteit de vrije loop en maak er een net iets andere en unieke foto van.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht