locaties en licht

4 mei 2021

Doe je regelmatig fotoshoots bij natuurlijk licht, buiten dus? Zorg ook dat je inzicht hebt wanneer je waar en bij welk licht terecht kan.

Zorg voor enkele locaties bij je in de buurt.
Ga veel wandelen of fietsen. Doe dit op verschillende tijdstippen van de dag, tijdens de verschillende seizoenen van het jaar.
Er zijn overal wel bijzondere plekjes te vinden. In de natuur, maar even zo goed in de stad.
Eigenlijk kun je overal mooie foto's maken. Wat je nodig hebt, is een mooie achtergrond en mooi licht.

Koop een notitieboekje en noteer.
  -  Waar is welke locatie.
  -  Hoeveel ruimte heb je er om te fotograferen? Met andere woorden is de locatie geschikt voor 1 persoon, een koppel of voor een groep.
  -  Hoe ziet de locatie eruit in de lente, de zomer, de herfst en de winter? Vooral: wat doet de achtergrond? Heeft de achtergrond iets specifieks?
  -  Is er water? Wanneer is er weerspiegeling in het water?
  -  Hoe valt het licht en wat voor licht is dat? Hoe staat de zon?
Je hoeft nog niet te fotograferen. Het komt erop aan te kijken en te noteren.

Hier vier soorten licht welke mooie plaatjes kunnen opleveren.

Zacht licht
Zacht licht is een goede en vooral veilige keuze. Het is een gelijkmatige belichting met zo goed als geen schaduwen. Op een zonnige dag vind je dit licht in de schaduw; bijvoorbeeld een flinke boom of een groot gebouw. Dit licht is nog mooier op bewolkte dagen, waarbij wolken het licht diffuus maken. Zacht licht kan overal zijn en vraagt weinig extra aandacht.

Tegenlicht
Het is makkelijker te fotograferen met de zon in je rug. Tegenlicht levert vaak spannendere beelden op! Het biedt mooie contrasten en zorgt ervoor dat je silhouetten kan maken. Deze silhouetten kunnen haarscherp afsteken tegen de lichtere achtergrond. Plaats de zon achter je onderwerp of model en je krijgt een gouden lichtrandje. Met de zon wel in beeld kun je bijvoorbeeld gebruik maken van lens flare. Dat geeft een warm gevoel aan je foto. Dus met tegenlicht kun je diverse kanten uit!

Bovenlicht
Licht dat boven op je model of onderwerp valt, zorgt voor flatterende schaduwen. Bovenlicht lijkt een ongewone lichtsituatie, maar het komt wel vaak voor. Loop je bijvoorbeeld op een zonnige dag door een bos dan blokkeren de bladeren het licht grotendeels. Bij een open plek krijg je dan dit fotogenieke licht. Het tegenovergestelde licht dat van onderaan komt, heeft iets onheilspellend. Dat licht is alles behalve flatterend.

Zonsopkomst of zonsondergang
Beelden bij zonsopkomst en zonsondergang zijn altijd wel bijzonder. Probeer dat ook eens op een stormachtige dag. Het licht wordt dan door een flink wolkendek geblokkeerd. Als het licht dan hier en daar door dat wolkendek kan breken, krijg je beelden met een prachtige combinatie van warm avondlicht met kille achtergronden. Dit geeft een mooi kleurcontrast met kil blauw van donkere en kil schaduwlicht.

Fotograferen is schrijven met licht, dan maak je toch beter gebruik van mooi licht.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 28 juli 2021 plaatst Rik16 de volgende reactie:
Iets nieuws voor mij. Ik heb nooit die gegevens bijgehouden, maar zoiets kan zeker nuttig zijn.
Didier de borle @Rik16: Inderdaad nooit te oud om te leren. Ik doe het elke dag. Dank voor je bijdrage.

Op 3 maart 2022 plaatst PaulDB de volgende reactie:
Een locatie hebben waar je regelmatig terugkomt, levert meestal mooie resultaten op.
Didier de Borle op 9 maart 2022
Inderdaad! Dank voor je reactie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht