smartphone versus spiegelreflex

26 april 2021 

Smartphone op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

 

Smartphonecamera versus spiegelreflexcamera; wat zijn de verschillen. Nu smartphonecamera's steeds beter worden, wat is dan nog het nut van een duurdere spiegelreflexcamera? Een terechte vraag waarop ik ga proberen in dit artikel een antwoord te geven.

Spiegelreflex op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

De mogelijkheden

Het verschil in mogelijkheden is en blijft groot tussen een spiegelreflexcamera en een smartphonecamera. Op een spiegelreflexcamera heb je veel mogelijkheden om, via diverse functies en instellingen, tot een perfecte foto te komen. Je oefent handmatig veel invloed uit op hoe je foto er uit komt te zien. Dat is bij een smartphonecamera toch iets lastiger, daar wordt de uitkomst in meerdere mate bepaald door het apparaat. Dit is echter geen gelopen race. Er komen steeds meer smartphonecamera's op de markt met meer instelmogelijkheden en apps waarmee je wel handmatig functies kunt beheren.

De sensor

Het grootste verschil is de grootte van de sensor. In een spiegelreflexcamera zit een veel grotere sensor dan in een smartphonecamera. Dat betekent dat je meer licht nodig hebt bij een smartphonecamera dan bij een spiegelreflexcamera om een foto van goede kwaliteit te verkrijgen. Het verschil is aanzienlijk tussen de foto's gemaakt in het donker. Bij een smartphonecamera is er meer ruis te zien op de foto.

De scherptediepte (het gebied in je foto dat scherp is)

Door de compactheid van de smartphonecamera, met een kleine sensor en een kleinere lens, is het praktisch onmogelijk om te spelen met scherptediepte. Bij een smartphonefoto zal nagenoeg alles op de foto scherp zijn. Zo is het meestal onmogelijk een portret te maken met een onscherpe achtergrond. Uiteraard zijn er apps waarmee je een achtergrond kunt vervagen. De Iphone 7 plus beschikt over een portretfunctie waarmee je, tot op zekere hoogte, scherptediepte kunt instellen. Wil je dus een mooie scherptediepte in een foto dan is het gebruik van een spiegelreflexcamera aan te raden boven een smartphonecamera.

Bewegende onderwerpen

Bij snelle bewegingen, bijvoorbeeld bij sportfotografie, laat een smartphonecamera het vaak afweten. Dit heeft te maken met de sluitertijd, welke je niet handmatig in kunt stellen op de meeste smartphones. De spiegelreflexcamera is ervoor gemaakt om snelle bewegingen vast te leggen. Een bijkomend voordeel van een spiegelreflexcamera is dat die stabieler in de hand ligt waardoor er minder bewegingsonscherpte ontstaat.

In- en uitzoomen

In tegenstelling tot een spiegelreflexcamera, kun je met een smartphonecamera beter niet zoomen. Dit doordat de smartphonecamera digitaal zoomt. Wat dan gebeurt, is dat de foto alleen maar wordt gecropt (bijsnijden). De kwaliteit van zo'n foto gaat daardoor hard achteruit en dat wil je natuurlijk niet. Foto's worden korrelig en bevatten veel ruis. Om met een smartphonecamera dichter bij of verderaf van je onderwerp te komen, maak je gebruik van voetenwerk.

Nabewerking

Een voordeel bij een smartphonecamera is dat je bijna direct je foto's kunt nabewerken door meerdere apps op je telefoon te gebruiken. De foto's gemaakt met een spiegelreflexcamera vragen meer tijd vooraleer ze te gaan nabewerken. Een ander voordeel van smartphonecamera is het bijna direct kunnen delen van foto's via sociale media.

Wat is nu de beste camera?

Ondanks de nog grote verschillen tussen de twee camera's, wordt de kwaliteit van de smartphonecamera steeds beter. Leg je een smartphonefoto naast een spiegelreflexfoto dan is er op het eerste gezicht niet zoveel verschil te zien. Echter, zodra er is ingezoomd op de foto of een foto wordt uitvergroot zijn verschillen duidelijk aanwezig. Beide camera's maken mooie foto's. Belangrijk is: "Wat wil je met de foto gaan doen?"
Ook hier geldt: "De beste camera, is de camera die je bij je hebt!"


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht