Selecteer je beste foto's

11 januari 2021

Selecteer je beste foto's een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

In het digitale fotografietijdperk wordt je niet beperkt tot het aantal negatieven op een fotorolletje. Na een weekendje weg of een fotowandeling of fotoshoot kom je waarschijnlijk met (te) veel foto's thuis. In de meeste gevallen zijn vele van die beelden van eenzelfde strekking: hetzelfde onderwerp vanuit verschillende standpunten, nu eens verder weg en dan dichterbij. Alle foto's bewerken kost veel te veel tijd en verloren energie omdat je waarschijnlijk slechts enkelen zal gebruiken. Daarom: kill your darlings.
Selecties maken is voor mij en waarschijnlijk ook voor anderen een van de moeilijkste aspecten van de fotobewerking. Maar hoe maak je de beste keuze.

Tijdens de shoot

Wees tijdens de shoot alvast kritischer dan kom je met minder beelden thuis. Makkelijker gezegd dan gedaan: dus hoe?
Verzamel ideeën. Zeker het onderwerp vanaf meerdere standpunten bekijken maar ga niet onmiddellijk fotograferen. Loop eerst een rondje. Dan maak je de keuze welke foto's je maakt en welke niet. Je kan met jezelf ook een limiet afspreken: maximaal 5 of maximaal 3 foto's per onderwerp.

Beelden uploaden

Je kopieert je beelden van het geheugenkaartje naar de vaste schijf op de computer en maakt natuurlijk een back-up. Het geheugenkaartje kan nu geformatteerd worden en is klaar voor een volgende shoot.
Neem afstand / laat bezinken. Wanneer je de mogelijkheid hebt dan raad ik je aan om een volgende stap tot morgen of overmorgen uit te stellen. Je zal dan met een neutralere blik naar de beelden kijken.

Een selectie maken

Mijn volgende stap is dan het importeren van mijn foto's in LightRoom. Gebruik je een ander fotobewerkingsprogramma dan zijn vergelijkbare handelingen met deze welke ik hierna beschrijf ook in jouw programma mogelijk.
De beelden komen in eerste instantie in de catalogus -samen met wat er al stond- terecht. Ik maak voor de zojuist geïmporteerde foto's een verzameling aan.
Vooraf nog een tip
Mijn ervaring leert dat de beste foto's tijdens een fotoshoot meestal de laatste beelden zijn welke ik geschoten heb. Begin daarom bij het selecteren bij deze laatste beelden. Het zal je makkelijker vallen om van mindere beelden (waarschijnlijk deze eerder geschoten) afscheid te nemen omdat je er toch al een aantal, die de moeite waard zijn, hebt overgehouden.
Selectie stap 1
Heb je mijn eerste tip ter harte genomen dan zijn er een beperkt aantal foto's per onderwerp. Selecteer deze en plaats deze selectie op je scherm (de n-toets in LightRoom en je geeft je selectie meer ruimte door via de tab-toets de zijpanelen te sluiten). Nu vallen je misschien dingen op die je anders niet zou zien: het onderwerp wat er niet volledig op staat of een (te groot) storend element in de achtergrond. Zulke beelden verwijder je uit de verzameling. Herhaal deze handeling per onderwerp.
Selectie stap 2
Heb je alle onderwerpen afgehandeld, bekijk dan beeld per beeld full-screen en maak zo een uiteindelijke selectie van de foto's welke je verder wilt bewerken.
Wees streng voor jezelf
Kies in eerste instantie alleen de beelden waar JIJ achterstaat!
Dit kan eventueel helpen
Een manier om uit te vinden of een foto blijft boeien, is deze een tijdje als bureauachtergrond gebruiken. De foto moet zich hier natuurlijk wel toe lenen.

De mening van een leek

Als fotograaf let je op een mooie scherptediepte, precies goed scherpe beelden, mooi volgens de regel van derden, een mooi driehoekje, een perfect histogram en meer. Is er in je omgeving iemand die geen idee heeft wat dat allemaal betekent? Laat hem of haar dan eens vertellen wat de beste foto's zijn. Die persoon kijkt heel anders naar je beelden zoals waarschijnlijk de gemiddelde bezoeker van je website, facebook of Instagram dat ook zal doen.
Het is niet altijd technische perfectie wat een foto beter maakt, ook emotie speelt een belangrijke rol?

Na het bewerken

De reden waarom ik mijn beste beelden op de beschreven manier selecteer is mede omdat die werkwijze deel uitmaakt van mijn workflow. Hierover meer in een volgend artikel.

Tot slot

De hiervoor gegeven suggesties helpen mij om een selectie van foto's makkelijker te maken. Heb jij nog andere tips? Dan hoor ik dat graag.
Hopelijk kan dit artikel je wederom een stapje verder helpen. Succes en kill die darlings!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Bianca plaatste op 16 juli 2021 de volgende reactie:
Ik vind het een rotklus om de beste foto's uit te kiezen. Daarom heb ik vooralleer ze op mijn PC te laden al selecties gemaakt op mijn camera.
Didier de Borle op 20 juli 2021
Dat kan een eerste stap zijn natuurlijk, persoonlijk vind ik het moeilijk om over de kleinere afbeeldingen op de camera een definitief oordeel te geven.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht