brandpuntsafstanden

26 november 2020

In dit artikel wil ik het hebben over brandpuntsafstanden, met name een vijftal veel gebruikte en voor sommige fotografen klassieke brandpuntsafstanden.

'Brandpuntsafstanden' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

De brandpuntsafstand is de afstand in millimeters tussen de sensor van de camera en het objectief waar de lichtbundels samenkomen (het brandpunt). Hoe korter de brandpuntsafstand hoe meer van je onderwerp en de omgeving je in beeld brengt. Dus vanaf dezelfde plaats gefotografeerd breng je met een 50mm meer in beeld dan met een 135mm.

Elk objectief heeft een brandpuntsafstand. Er bestaan objectieven met een vaste brandpuntsafstand, zogenaamde primes en zoomlenzen welke op verschillende brandpuntsafstanden ingesteld kunnen worden.

 Over het algemeen zijn primes van betere kwaliteit dan zoomlenzen. Dat komt omdat ze eenvoudiger van constructie zijn en dus makkelijker te maken. Zoiets is natuurlijk zeer relatief. Heb je de financiële middelen dan zijn er zoomlenzen verkrijgbaar van uitstekende kwaliteit.

De brandpuntsafstanden waarover ik het hier wil hebben zijn: 24, 35, 50, 85 en 135mm. Dit zijn de brandpuntsafstanden op basis van een full frame camera. Een full frame camera heeft een sensor van 35mm bij 24mm, dat is het kleinbeeldformaat van de analoge fotografie. Heeft je camera een kleinere sensor dan dien je rekening te houden met een cropfactor. De cropfactor is afhankelijk van de grootte van de sensor en deze is bij een niet full frame (een APS-C sensor) afhankelijk van het merk van de camera.

Een overzicht van de cropfactor bij veel voorkomende cameramerken zijn voor
  -  Nikon, Sony, Fuji, Samsung en Pentax: 1.5
  -  Canon: 1.6
  -  Panasonic en Olympus (met MFT-sensor) 2.0

Verschil bij sensoren wat betreft de grootte op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Dus een 50mm lens op een Canon met APS-C sensor komt overeen met een (50 x 1.6) 80mm en voor een Nikon (50 x 1.5) is dat 75mm. Wil je dus een brandpuntsafstand van 50mm bij een Nikon APS-C dan heb je een objectief met een brandpuntsafstand van 35mm (50 / 1.5 = 33.33) nodig.

Full frame 50mm

Cropfactor 1.5=33.33mm / 1.6=31.25mm / 2=25mm
Deze lens is de standaardlens omdat je met deze lens een beeld (een perspectief) bekomt dat het dichtst staan bij het menselijk oog. De lens is prima te gebruiken voor portretten en het fotograferen van bloemen, planten en stillevens. Ook voor straat- en zelfs voor landschapsfotografie is zo'n lens goed inzetbaar. Soms voelt de lens een beetje krap aan wat deze voor het gebruik bij fotografie binnen wat minder geschikt maakt. Deze lens is over het algemeen zeer lichtsterk (f /1.8) waardoor je bij minder licht nog altijd prima kunt fotograferen tevens laat het grote diafragma je toe de achtergrond zeer onscherp weer te geven. Over het algemeen is dit een prima en breed inzetbare lens welke iedere fotograaf in zijn tas zou moeten hebben.

Full frame 35mm

Cropfactor 1.5=23.33mm / 1.6=21.88mm / 2=17.50mm
Deze zit tussen de groothoek en de standaard lens in en voelt daardoor wat minder krap aan dan de 50mm lens. De iets bredere beeldhoek laat wat meer zien van de omgeving, je krijgt een wat dieper perspectief en dat zonder te veel te vervormen. Zeker voor binnen is die lens perfect. Zit je aan tafel met iemand tegenover je dan is die lens prima om een portret te schieten van je tafelgenoot. De lens wordt ook vaak gebruikt bij huwelijks- en bij Fashion fotografie. De lens is minder geschikt voor een close-up portret omdat je hierbij te veel vervorming gaat zien.

Full frame 24mm

Cropfactor 1.5=16mm / 1.6=15mm / 2=12mm
Hier zitten we bij een ware groothoek lens waarmee je de hele omgeving in beeld brengt. Het perspectief wordt door deze lens flink vervormd, projecten in de voorgrond worden groter en alles in de achtergrond lijkt kleiner en verder weg te zijn. Dat maakt de lens geweldig voor architectuur- en landschapsfotografie maar ook voor groepsfoto's of foto's binnen waarbij je een gehele ruimte wil laten zien.

Full frame 85mm

Cropfactor 1.5=56.66mm / 1.6=53.13mm / 2=42.5mm
Dit is een korte telelens welke tevens als de portretlens bekend staat. Die lens is ook ideaal om portretten te maken van spelende en sportende kinderen en huisdieren omdat je bij deze toch automatisch wat afstand moet nemen van je onderwerp.

Full frame 135mm

Cropfactor 1.5=90mm / 1.6=84.38mm / 2=67.50mm
Hier komen we bij een echte telelens, niet zo extreem maar toch prima om ongezien foto's te kunnen schieten. Je krijgt een mooie, zachte achtergrond waarvan je onderwerp helemaal los komt te staan. Deze lens is minder tot niet geschikt voor binnen omdat je daar meestal te weinig ruimte hebt.

Ik ga ervan uit dat je niet al deze primes in je fototas hebt zitten. Je kunt deze brandpuntsafstanden natuurlijk ook prima uitproberen door ze in te stellen op een zoomlens. Zo kan je erachter komen welke je prettig werken vind om deze dan eventueel als prime lens aan te schaffen.

Veel fotoplezier.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Alex99 plaatste op 19 april 2021 de volgende reactie:
Nuttig en duidelijk artikel. Ik lees je 'weetjes' graag en leer iedere keer wel weer iets bij.

Op 6 mei 2021 plaats Tony de volgende reactie:
Uitstekend en inspirerend, bedankt.
Didier de Borle op 16 juni 2021
Dank voor het compliment en succes met je fotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht